Eruptie vulcanica "iminenta" in Islanda - consecintele, catastrofale (Video)

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 14:48
9293 citiri
Eruptie vulcanica "iminenta" in Islanda - consecintele, catastrofale (Video)
Foto:infobarrel.com

Expertii sunt de parere ca vulcanul Katla din Islanda ar fi pe cale sa erupa, judecand dupa cele mai recenta date, iar un asemenea eveniment ar putea avea consecinte globale dintre cele mai importante.

"A fost foarte multa activitate seisimica in zona. Au fost mai mult de 500 de cutremure mici in interiorul si in jurul vulcanului Katla doar in ultima luna, ceea ce sugereaza miscarea magmei. Asta, cu siguranta, sugereaza ca o eruptie ar putea fi iminenta", spune Ford Cochran, expertul National Geographic pentru Islanda, potrivit BBC News.

Oamenii de stiinta din Islanda monitorizeaza si ei zona inca din 9 iulie, cand a avut loc o mica eruptie acolo. Eruptia e asteptata cu atat mai mult cu cat un asemenea vulcan erupe la 40-80 de ani, iar ultima a avut loc in 1918.

Consecintele unei eruptii a vulcanului cu craterul de 10 kilometri ar putea fi catastrofale nu doar pentru Islanda, ci si pentru intreaga lume, judecand dupa ce s-a intamplat ultima data.

"Oamenii vorbesc despre o iarna nucleara - aceasta eruptie a generat suficiente picaturi de acid sulfuric incat a facut atmosfera reflectiva, a racit planeta pentru un an intreg si a generat foamete larg raspandita in multe locuri de pe glob. Sa speram ca eruptia de acum nu va fi asa", a mai spus Cochran.

Cu toate astea, efectele sunt greu de prevazut, dat fiind ca oamenii de stiinta considera ca vulcanii sunt "extrem de capriciosi".

Mica eruptie din 9 iulie, infima fata de ce s-ar putea intampla, a cauzat inundatii masiva, a luat un pod si a blocat circulatia in Islanda timp de mai multe zile.

"Eventimentele din 9 iulie par sa marcheze inceputul unei noi perioade de neliniste pentru Katla, a patra pe care o cunoastem in ultima jumatate de secol, spune profesorul Pall Einarsson, de la Institutul Universitar de Stiinte ale Pamantului din Islanda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#vulcan eruptie islanda, #eruptie vulcan Katla , #stiri externe