EU Observer: Factorul Sarkozy

Marti, 01 Iulie 2008, ora 06:55
1492 citiri
EU Observer: Factorul Sarkozy

La 1 iulie, Franta preia presedintia Uniunii Europene, inarmata cu un puternic sentiment national de ordine normala a lucrurilor, cu un presedinte hiperactiv si cu o lunga lista de prioritati, comenteaza EU Observer.

Mandatul ei de 6 luni va functiona sub norii negri ai respingerii Tratatului UE de la Lisabona, de catre Irlanda.

In plus, pe fondul nemultumirilor tot mai mari in randul cetatenilor UE fata de cresterile recente ale preturilor alimentelor si carburantilor, noteaza publicatia.

Problema irlandeza va fierbe la foc mic pe parcursul conducerii Parisului.

In acest timp, statele membre ale UE vor incerca sa duca relatiile publice la un rezultat, facand sa para ca votul irlandez conteaza, dar marind presiunea asupra Dublinului sa supuna documentul unui referendum, pentru a doua oara.

Reusita depinde de modul in care va conduce Parisul discutiile, precum si de actiunile primului ministru irlandez, Brian Cowen.

In pofida scaderii pragului asteptarilor generale de la presedintia franceza, doar Nicolas Sarkozy va genera niveluri ridicate ale interesului, comenteaza EU Observer.

Bruxelles-ul a operat cu prudenta de la inceputul anului. Si-a mentinut o abordare retinuta in anticiparea referendumului irlandez, aceasta cuplata cu traditionalul calm dinaintea furtunii, care precede presedintia fiecarei tari mari.

Aceasta probabil ca va insemna ca metdele mai neconventionale ale lui Sarkozy de operare, precum si faptul ca este pur si simplu imprevizibil, vor tine capetele de afis - chiar daca Parisul va avea mainile legate de evenimentele externe.

Le Figaro: Provocarile presedintiei franceze a Europei

In cursul semestrului viitor, Parisul isi asuma greaua misiune de a pilota escadronul European, in vreme ce se anunta un cer de plumb, scrie Le Figaro.

Diplomatii, care de mai multe luni pregatesc evenimentul in cele mai mici detalii, se temeau mai mult decat orice de criza neprevazuta care ar rasturna agenda prioritatilor.

Socul s-a produs deja cu cresterea preturilor petroliere si alimentare precum si cu respingerea Tratatului de la Lisabona de catre Irlanda.

In aceste conditii, ne este permis sa ne intrebam asupra tonalitatii pe care o va lua acest exercitiu si asupra obiectivelor pe care el le va putea atinge efectiv.

Pentru Nicolas Sarkozy, acesta urma sa fie actul al doilea al unei actiuni de bravura incepute anul trecut cu lansarea tratatului simplificat.

Din pacate, dupa referendumul irlandez din 12 iunie, presedintele republicii nu mai poate nutri speranta de a instala la sfarsitul anului institutiile prevazute de summitul de la Lisabona, printre care cea a presedintelui UE.

''Nu este o criza grea si masiva, este mai curand o criza subiacenta de incredere in Europa care, in podida acesteia, continua sa functioneze'', comenteaza un diplomat, citat de Le Figaro.

In domeniul institutional, Sarkozy va trebui sa convinga Irlanda sa organizeze un nou referendum, chiar daca ar fi sa fie modificat textul. Si sa incerce sa impiedice Cehia sa nu il respinga, cand va fi prezentat In Parlament, la toamna.

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Reacția partidului AUR după ce a fost acuzat că ar pregăti provocări anti-Ucraina: ”Aberaţii ale securiştilor de la Kiev”
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a răspuns duminică, 21 aprilie, acuzaţiilor din presa ucraineană, care citează surse...
#Sarkozy, #Franta, #presedintia UE, #1 iulie, #provocari , #stiri externe