Expert rus: Cazul remorcherului Arctic Sea, o afacere foarte suspecta

Marti, 18 August 2009, ora 22:29
1841 citiri
Expert rus: Cazul remorcherului Arctic Sea, o afacere foarte suspecta

Anuntul ca remorcherul Arctic Sea, gasit in largul Oceanului Atlantic, a fost victima unui act de piraterie nu raspunde unor intrebari referitoare la misterioasa disparitie a vasului la sfarsitul lunii iulie, a declarat marti un expert rus.

Mihail Voitenko, redactor-sef al revistei specializate pe teme marine Sovfraht, a enumerat intr-o conferinta de presa cateva dintre motivele pentru care aceasta afacere trebuie sa privita cu prudenta, potrivit AFP.

"Aceasta poveste ramane de neinteles, daca este explicata printr-un atac care ar fi opera unor criminali sau prin neintelegeri intre concurenti comerciali. Nu-si gaseste sensul decat in cadrul unui conflict intre state", considera acest marinar experimentat, un expert respectat in materie de trafic maritim.

Explicatiile sale intervin dupa ce autoritatile ruse au anuntat ca remorcherul a fost gasit in noaptea de duminica spre luni in apele Capului Verde si ca au fost retinuti opt presupusi pirati, care sunt interogati pe o nava de razboi rusa.

Expertul a atras atentia ca intre momentul in care cargoul a fost atacat prima oara (la 24 iulie) si momentul in care au fost publicate primele informatii despre aceasta a trecut o saptamana si nu a existat niciun semnal de ajutor in conditiile in care nava este echipata cu aparate de comunicatie sofisticate, dificil de debransat simultan.

Totodata, niciunul dintre membrii echipajului rus nu pare sa-si fi folosit telefonul mobil pentru a anunta un atac, in timp ce se aflau in apele suedeze si aveau acoperire din punct de vedere al legaturilor telefonice.

Si piratii au reusit sa traverseze marile Europei aparent fara a fi depistati, iar cheltuielile care s-au facut cu avioanele si navele mobilizate de mai multe tari, precum si cu operatiunile de localizare a cargoului au depasit cu mult valoarea navei si a incarcaturii sale declarate oficial (cherestea in valoare de circa un milion de euro).

Expertul mai semnaleaza ca NATO a anuntat ca a cooperat strans cu Rusia pentru a localiza cargoul, dar a refuzat sa comunice detaliile, in cadrul unor eforturi comune iesite din comun. "Daca Rusia era singura responsabila, NATO n-ar fi sustinut-o in acest fel", a spus Voitenko.

Potrivit expertului, mai multe state ar putea fi implicate in aceasta afacere tenebroasa. "Cred ca statele implicate au gasit o solutie, dar au decis sa-si spele rufele murdare in familie", a spus Voitenko.

In ciuda anchetei in curs de desfasurare, "nu vom sti niciodata ce s-a intamplat cu adevarat", a conchis expertul.

Autoritatile ruse i-au arestat pe opt presupusi pirati ai cargoului, dar raman zone de umbra in jurul circumstantelor misterioasei disparitii a navei, la sfarsitul lunii iulie. Regasita duminica la ora 21:00 GMT, in largul apelor Capului Verde, in Atlantic, nava fusese deturnata la 24 iulie in apele teritoriale suedeze de opt pirati - doi rusi, doi letoni si patru estoni - care au fost retinuti, a declarat marti ministrul rus al Apararii, Serghei Serdiukov.

In prezent, suspectii sunt interogati la bordul navei ruse de escorta Ladnii, in timp ce echipajul rus de pe Arctic Sea este in drum spre Moscova.

Remorcherul a fost eliberat in urma unei operatiuni comune a marinei si aviatiei ruse, fara sa fie tras niciun foc de arma, a dat asigurari Serdiukov. Intrebat de jurnalisti despre o eventuala participare a echipajului la acest "act de piraterie", ministrul s-a limitat sa raspunda laconic ca "ancheta este in curs".

La randul lor, Letonia si Estonia au cerut Moscovei precizari despre cetatenii lor, care, potrivit autoritatilor ruse, figureaza printre cei opt pirati arestati. Ministrul eston de Externe, Urmas Paet, a subliniat ca Rusia nu a confirmat inca arestarea unor cetateni estoni.

Politia finlandeza, care asigura coordonarea anchetei asupra disparitiei cargoului astepta in continuare marti sa primeasca informatii de la Moscova. Arctic Sea naviga sub pavilion maltez si are ca armator o companie finlandeza condusa de trei rusi.

Arctic Sea, care a plecat din Finlanda la 23 iulie spre Algeria, a fost atacata a doua zi si de atunci nu s-a mai stiut nimic pina la 31 iulie. La ordinul Kremlinului, marina rusa a inceput cautarile la 12 august, cand a localizat-o la 400 de mile de insulele Capul Verde, in apele internationale, inainte sa-i piarda din nou urma.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Arctic Sea rapita pirati, #Arctic Sea gasita Atlantic, #Mihail Voitenko, #Arctic Sea afacere suspecta , #stiri externe