Fidel Castro, omagiat si aparat de un ministru francez: Este un monument al istoriei. Aratati-mi voi o lista a detinutilor politic din Cuba

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 13:32
4990 citiri
Fidel Castro, omagiat si aparat de un ministru francez: Este un monument al istoriei. Aratati-mi voi o lista a detinutilor politic din Cuba
Foto: Facebook / Segolene Royal

Socialista Segolene Royal a participat sambata la ultima ceremonie organizata in onoarea liderului revolutionar Fidel Castro la Santiago de Cuba. Politiciana franceza a negat vehement incalcarea drepturilor omului de catre liderul revolutionar, pe care l-a numit un "monument al istoriei", scrie Le Point.

"Fidel Castro este inainte de toate un monument al istoriei si un simbol al prieteniei adanci dintre Franta si Cuba", a declarat socialista pentru jurnalistii francezi, imediat dupa sosirea acesteia la Santiago de Cuba.

Segolene Royal, ministru in cabinetul lui Manuel Valls, este singura membra a unui executiv vest-european care a calatorit in Cuba pentru a participa la funeraliile liderului revolutionar Fidel Castro. De asemenea, premierul grec Alexis Tsipras este si el prezent la Santiago de Cuba.

"Datorita lui Fidel Castro, cubanezii si-au recuperat controlul asupra teritoriului national, dar si asupra vietii si propriului destin. Ei au fost inspirati de Revolutia Franceza, desi nu au cunoscut teroarea traita atunci in Franta", a precizat ministrul Mediului de la Paris.

De asemenea, demnitara franceza a negat acuzatiile de incalcarea a drepturilor omului, care l-au vizat adeseori pe Fidel Castro, ca in Cuba exista libertate religioasa si de gandire.

"A existat foarte multa dezinformare, dar totusi nimeni nu a rupt vreodata relatiile diplomatice cu regimul cubanez, nici macar politicienii francezi care ma critica pe mine, niciodata. Exista intotdeauna parti pozitive si negative intr-o poveste", a precizat Segolene Royal, care le-a cerut jurnalistilor sa obtina o lista a detinutilor politic din Cuba, pentru a dovedi ca acestia exista intr-adevar.

Moartea lui Fidel Castro a lansat o dezbatere aprinsa legata de mostenirea acestuia si directia pe care o va lua natiunea insulara, dupa disparitia liderului revolutionar omniprezent in ultima jumatate de veac.

Sustinatorii l-au laudat pe liderul revolutionar pentru raspandirea unui sistem sanitar si de invatamant gratuit pe intreaga insula, care se confrunta inainte cu o rata ridicata a analfabetismului. Pe de alta parte, opozantii l-au catalogat drept un dictator brutal, care i-a redus la tacere pe disidenti si a distrus complet economia prin etatizare.

Localitatea Santiago de Cuba a pastrat un loc special in inima liderului cubanez, care si-a pornit aici revolutia ce a pus capat dictaturii lui Fulgencio Batista.

Fratii Castro au lansat la 26 iulie 1956 un atac esuat asupra bazei militare din Moncada, situata la circa 900 de kilometri est de Havana.

In vreme ce rebelii au fost trimisi in spatele gratiilor, Castro a devenit faimos printre cubanezii nemultumiti de dictatura lui Fulgencio Batista, care era sponsorizata de catre Statele Unite.

"Condamnati-ma, nu conteza. Istoria ma va absolvi!", sunt cuvintele celebre rostite in timpului procesului de Fidel Castro.

La trei ani dupa esecul de la Moncada, fratii Castro s-au intors in Cuba la bordul unei nave numite "Bunica".

Vineri, cubanezii au marcat sase decenii de la momentul cand "Bunica" a debarcat pe o plaja din sud-estul Cubei.

Rebelii au fugit in muntii Sierra Maestra, de unde au lansat un razboi de gherila, care a dus in cele din urma la prabusirea dictaturii lui Batista.

In urma victoriei, liderul revolutionar a sarbatorit facand un tur al insulei din Santiago de Cuba si pana la Havana. Saptamana aceasta, asa-numita "caravana a libertatii" a facut drumul invers, pentru a-l inmormanta pe Fidel Castro in leaganul Revolutiei.

In vreme ce sute de mii de oameni s-au adunat la marginea drumului pentru a-si lua la revedere de la liderul revolutionar, executivul le-a cerut cubanezilor sa semneze un angajament de aparare a Revolutiei Cubaneze a lui Fidel Castro.

In acelasi timp, cubanezii aflati in exil, care au reusit sa fuga din tara in ultimele decenii, au sarbatorit in strada moartea dictatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Franta relatii Cuba, #Fidel Castro dictator , #stiri externe