Filat: Demisia lui Greceanii, lipsa de respect fata de lege si cetateni

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 21:59
1427 citiri
Filat: Demisia lui Greceanii, lipsa de respect fata de lege si cetateni
Foto: Cotidianul

Candidatul anuntat al AIE pentru functia de premier, Vlad Filat, a calificat demisia premierului Zinaida Greceanii si a altor cinci ministri si trei functionari la nivel de ministri adjuncti care sunt deputati pe listele Partidului Comunistilor, drept lipsa de respect fata de lege si cetateni.

Filat a subliniat ca gestul Zinaidei Greceanii de a-si prezenta demisia inainte de investirea noului executiv este un gest de iresponsabilitate atat din partea ei, cat si a Partidului Comunistilor.

"Calitatea de prim-ministru sau de ministru este in primul rand o responsabilitate si o obligatiune. Din punctul meu de vedere, doamna Greceanii, in calitate de prim-ministru aflat in exercitiu urma sa-si exercite atributiile pana la investirea noului guvern. Decizia respectiva este un act de iresponsabilitate si lipsa de respect fata de cetatenii Republicii Moldova.

Insa vreau sa va asigur ca, chiar daca a facut acest gest, responsabilitatea oricum ii va apartine, atat Zinaidei Greceanii, cat si celorlalti ministri si functionari care au procedat la fel. Acestia se deroga de la responsabilitatile legale pe care le au si probabil doresc, impreuna cu Partidul Comunistilor, ca pana la investirea noului guvern sa fie cat mai mare haosul in toate domeniile din Republica Moldova", a declarat presedintele PLDM si candidatul pentru functia de prim-ministru a AIE, Vlad Filat.

Demisiile celor opt oficiali intervin in conditiile in care deputatii din noul Parlament au la dispozitie 30 de zile pentru a alege intre functia de deputat si o alta functie remunerata.

Dupa decizia de marti a Curtii Constitutionale, care a lasat in vigoare alegerea liberalului Mihai Ghimpu in calitate de presedinte al Parlamentului, Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) cu 53 de deputati a primit unda verde pentru a prelua puterea si a desemna propriul Guvern. Astfel, comunistilor, cu 48 de mandate, ar urma sa le revina rolul de opozitie. In aceste conditii, demisionarii din cabinetul Greceanii au optat pentru mandatul de deputat.

Greceanii a anuntat ca dupa data de 11 septembrie presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va desemna un alt premier interimar, fara sa precizeze cine va fi numit in aceasta functie.

Termenul la care deputatii alesi in Parlament care detin si alte functii trebuie sa opteze pentru una din pozitii expira la 14 septembrie. La aceasta data si presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va trebui sa faca alegerea, comunistii anuntand deja ca acesta va opta pentru functia de deputat. Astfel, Greceanii si-a prezentat demisia cu trei zile inaite de termenul limita, pentru a lasa timp lui Voronin sa numeasca un nou premier interimar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Vlad Filat, #Zinaida Greceanii demisie, #lipsa respect cetateni lege , #stiri externe