Folosirea robotilor in scopuri militare poate scapa de sub control

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 11:40
1435 citiri
Folosirea robotilor in scopuri militare poate scapa de sub control

Utilizarea robotilor tot mai autonomi in conflictele militare devine tot mai dificila din punct de vedere juridic si moral, pentru proprietarii lor, apreciaza un expert britanic in robotica, Noel Sharkey, citat de AFP.

Militarii "vor roboti autonomi cat mai curand posibil, pentru ca sunt mai ieftini si permit un razboi fara riscul" uciderii soldatilor, a explicat Noel Sharkey. "In prezent, peste 4.000 de roboti sunt desfasurati la sol in Irak si in octombrie 2006 dronele aveau deja 400.000 de ore de zbor la activ", potrivit unui comunicat al Universitatii Sheffield, unde este profesor expertul britanic.

Pana in 2010, Departamentul american al Apararii ar urma sa aloce peste patru miliarde de dolari pentru sisteme automatizate, Europa, Rusia, China, India, Africa de Sud si Israel avand la randul lor programe in care sunt implicate dronele. Potrivit consultantului american in inovatii tehnologice James Canton, proportia militarilor in raport cu numarul robotilor desfasurati pe teren in operatiuni militare s-ar putea inversa in zece ani, ajungand la 2.000 de roboti pentru 150 militari.

In acest context, chestiunea responsabilitatii in cazul pierderii controlului asupra acestor dispozitive capata o noua dimensiune. Pentru moment, legislatia americana interzice posibilitatea ca robotii sa ia singuri decizia de a trage sau de a declansa o bomba, mecanismele fiind, pentru moment, limitate la capacitatea de a repera tinta care trebuie distrusa.

"Principala problema este ca, potrivit legislatiei de razboi, trebuie sa fii in masura sa distingi intre civili si combatanti si nu cred ca robotii sunt in masura sa faca acest lucru", a apreciat Sharkey. "O alta problema este ca este foarte dificil pentru un robot dea un raspuns proportional, ceea ce constituie una dintre clauzele Conventiei de la Geneva", a adaugat el.

Expertul nu a putut explica de ce "teroristii inca nu folosesc roboti", in conditiile in care "este suficient sa cauti pe internet, unde gasesti toate elementele" pentru confectionarea unui astfel de mecanism. Noel Sharkey si-a exprimat speranta ca statele vor semna "un acord international" in acest domeniu, pentru a nu fi depasite de situatie.

Pe termen lung, pentru a rezolva chestiunile morale ale folosirii armelor autonome, armata americana efectueaza cercetari in domeniul inteligentiei artificiale, pentru a putea dota robotii cu o "constiinta".

Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#roboti, #razboi, #tehnologie , #stiri externe