Fost consilier al lui Putin: Medierea rusa in Transnistria, un spectacol propagandistic

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 12:19
867 citiri
Fost consilier al lui Putin: Medierea rusa in Transnistria, un spectacol propagandistic

Rusia a incercat in urma razboiului din Georgia sa demonstreze ca poate juca si rolul "politistului bun" in Transnistria, dar efortul de mediere a fost un "spectacol propagandistic de doua zile", conform unui fost consilier al lui Putin.

Recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei de catre Moscova ar fi fost un "plan B" pe care autoritatile ruse au fost nevoite sa il adopte. Planul initial era o lovitura de stat in Georgia, care a esuat datorita ofensivei militare a lui Mihail Saakasvili, conform fostului consilier.

"Ofensiva lui Saakasvili a impiedicat fortele ruse sa ajunga "in cateva ore" la Tbilisi si sa rastoarne guvernul", a declarat Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin din 2000 pana in 2005, in prezent expert al Institutului Cato din Washington.

"Dupa liderii rusi ce au fost nevoiti sa adopte planul B, au primit tot felul de critici la nivel mondial ca distrug sistemul international. De aceea au incercat sa joace rolul 'politistului bun', pe baza planului Kozak, invitandu-i pe Voronin si Smirnov la masa negocierilor si spunandu-le sa semneze imediat un acord.

A fost doar un spectacol de doua zile pentru a demonstra o abordare diferita, cu un scop strict propagandistic, pentru ca intre timp ideea a fost abandonata", a declarat pentru NewsIn fostul consilier economic al lui Vladimir Putin.

Ilarionov a demisionat in decembrie 2005 cand Gazprom a intrerupt furnizarea de gaze catre Ucraina, criticand dur politica energetica a Rusiei folosita ca instrument politic impotriva tarilor vecine.

Vladimir Putin si Dmitri Medvedev "se gandesc la Transnistria doar in masura in care le pot folosi pentru scopurile pe care le urmaresc", a spus Ilarionov, adaugand ca e improbabil ca acest conflict sa fie folosit impotriva Ucrainei.

"Impotriva Moldovei si a aspiratiilor sale de a adera la UE, poate si la NATO - e posibil. Dar nu impotriva Ucrainei", a declarat el.

Ilarionov considera ca recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud de catre Moscova este "o mare problema pentru guvernul rus".

"Este o corvoada financiara serioasa, pentru ca cele doua regiuni nu se pot sustine singure, iar in plus exista si o serioasa problema cu infractionalitatea. Cu toate deficientele sistemului judicar rus, este incomparabil mai bun decat cel din Osetia si Abhazia si toata lumea intelege acest lucru. Iar dintr-o data ai zeci de mii de oameni inarmati care pot intra cu usurinta pe teritoriul rus. E o mare bataie de cap", noteaza Ilarionov.

Referindu-se la Ucraina in lumina conflictului ruso-georgian, Ilarionov a spus ca guvernul de la Kiev pare "mai slab" decat cel de la Tbilisi.

"In plus, situatia e mai complicata din cauza celor 10-12 milioane de etnici rusi, care reprezinta un sfert din populatia tarii - ceea ce nu e cazul in Georgia."

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#mediere, #rusa, #Transnistria, #spectacol, #propagandistic , #stiri externe