Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Franta nu sustine independenta Tibetului

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 18:24
1165 citiri
Franta nu sustine independenta Tibetului
Foto: Le Figaro

Franta recunoaste politica de unitate a Republicii Chineze si nu sprijina sub nicio forma independenta Tibetului, care face parte din teritoriul Chinei, potrivit unui comunicat remis miercuri simultan de ministerele de Externe ale celor doua tari.

"Franta recunoaste ca problema Tibetului este o chestiune extrem de importanta si sensibila si reafirma solidaritatea pentru politica de unitate a Chinei si pentru pozitia exprimata de generalul Charles de Gaulle potrivit careia Tibetul este o parte a teritoriului chinez.

Pe baza acestei pozitii si pe baza principiului de non-interventie in politica interna a altei tari, Franta refuza sa sprijine orice forma de independenta a Tibetului", se arata in comunicatul respectiv, al carui text a fost publicat integral pe China Daily.

Reprezentantii din cadrul Ministerelor de Externe din Franta si China au purtat discutii in ultimele zile, in conditiile in care miercuri se implinesc 45 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari, care au fost de acord sa continue efortrile de a intari aceste relatii.

Relatiile intre China si Franta au fost tensionate in ultimul ani din cauza chestiunii Tibetului. In 2008, cand China a gazduit Jocurile Olimpice, in Franta au fost organizate numeroase proteste si la un moment dat manifestantii au incercat sa stinga flacara olimpica.

Presedintele francez amenintase atunci, pe fondul reprimarii violente a unei revolte in Tibet, ca s-ar putea ca Franta sa boicoteze Jocurile Olimpice. In decembrie 2009, intalnirea din Polonia dintre presedintele francez si Dalai Lama a dus la nemultumiri in randul autoritatilor chineze.

Parisul a depus insa eforturi pentru a relua relatiile diplomatice cu Pekinul, presedintele Sarkozy exprimandu-si pe 24 martie disponibilitatea de a dialoga cu autoritatile chineze in contextul parteneriatului strategic.

Chiar daca liderul tibetan nu a revendicat niciodata independenta Tibetului, din partea Pekinului exista presiuni pentru reluarea relatiilor diplomatice, anunta postul de televiziune LCI, titrand: "Franta cedeaza in fata exigentelor Pekin-ului in privinta Tibetului".

Publicatia franceza Le Figaro anunta ca relatiile diplomatice dintre China si Franta au fost reluate si cei doi sefi de stat, Hu Jintao si Nicolas Sarkozy, par sa fi tras o linie in ceea ce priveste Tibetul, dupa mai multe luni de neliniste.

Ziarul Le Monde prezinta deasemenea textul comunicatului, fara alte comentarii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Franta sustine, #independenta Tibet , #stiri externe