Franta renunta la contractul de integrare din Pactul european pentru imigratie

Luni, 30 Iunie 2008, ora 20:33
1070 citiri
Franta renunta la contractul de integrare din Pactul european pentru imigratie

Franta, care va detine presedintia Uniunii Europene in urmatoarele sase luni, a renuntat la "contractele de integrare" destinate imigrantilor, care urmau sa fie incluse intr-un pact european in acest domeniu, dupa ce initiativa a intampinat rezistenta din partea altor tari.

O varianta preliminara a Pactului european pentru imigratie si azil prezentata de Franta in ianuarie incuraja introducerea unor asemenea contracte, prin care imigrantii care doreau sa se stabileasca pe termen lung in tarile UE si-ar fi luat angajamentul sa invete limba si sa adere la valorile tarii gazda.

Insa o varianta noua, din 16 iunie, obtinuta de Reuters, nu mai contine referirea la aceste contracte, invitand doar statele membre UE sa promoveze integrarea imigrantilor "in modul care li se pare potrivit".

"Destul de multe state membre au considerat ca asemenea contracte cu valoare de constrangere juridica nu ar fi cele mai potrivite", a spus un diplomat european despre proiectul ce urmeaza sa fie discutat de ministrii de resort la o reuniune din Franta de saptamana viitoare.

"Proiectul este mult modificat. Au existat multe critici si foarte putini au fost dispusi sa mearga in acea directie", a spus un alt diplomat.

Franta, care a facut din armonizarea legislatiei tarilor membre in domeniul imigratiei o prioritate a presedintiei sale la Uniunea Europeana, vrea ca liderii statelor membre sa adopte pactul in octombrie.

Pactul pentru imigratie este ultima initiativa franceza diluata din cauza divergentelor cu celelalte state membre. Parisul a fost deja nevoit sa isi reduca ambitiile in proiectul Uniunea pentru Mediterana, dupa ce Germania s-a plans ca acesta ar lasa pe dinafara tarile nordice.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Franta, #Presedintie, #Uniunea Europeana, #pact, #imigratie, #contract , #stiri externe