Functia de comisar pentru rromi in Italia, criticata de CE

Joi, 15 Mai 2008, ora 09:40
942 citiri
Functia de comisar pentru rromi in Italia, criticata de CE

Decizia ministrului italian de Interne Roberto Maroni de a numi un comisar pentru rromi la Milano, caruia i s-ar putea adauga unul la Roma, este criticata atat pe plan national cat si international, relateaza ANSA.

Pentru Consiliul Europei (CE), numirea unui comisar national pentru rromi in Italia "se bazeaza pe prejudecati si nu face decat sa le alimenteze", afirma Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului de la Consiliul Europei.

Comisarul a subliniat si ca "a intra intr-o tara, chiar si ilegal, nu poate fi considerata o infractiune", referindu-se la intentia ministrului de Interne de a include imigratia ilegala in Codul Penal.

Decizia de a numi un comisar pentru rromi este criticata si de primarul din Torino Sergio Chiamparino, membru al formatiunii de centru-stanga Partidul Democrat (PD) si membru al Guvernului din umbra, insarcinat cu reformele pentru federalism.

La sfarsitul saptamanii, Maroni il va numi pe prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, in functia de "comisar extraordinar pentru criza rromilor". El a subliniat ca aceasta numire se inscrie in Pactul de Siguranta incheiat cu Milano in mai 2007, dar care nu a mai intrat in vigoare.

Primarul orasului Milano, Letizia Moratti, s-a declarat satisfacuta de numirea lui Lombardi in functia de comisar extraordinar pentru rromi.

"Dupa doi ani foarte dificili, in care am incercat sa dialoghez cu institutiile, fara a vedea rezultate concrete, acum s-a demonstrat ca siguranta este cu adevarat o prioritate pentru acest Guvern: privim deci cu usurare aceasta etapa noua", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#comisar, #rromi, #Italia, #critica, #Comisia Europeana , #stiri externe