Georgia: Birourile de vot s-au deschis pentru alegerile legislative

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 08:10
838 citiri
Georgia: Birourile de vot s-au deschis pentru alegerile legislative

Birourile de vot s-au deschis miercuri la 08.00 (07.00, ora Romaniei) in Georgia, pentru alegerile legislative, informeaza AFP.

Sondajele de la iesirea de la urne vor fi difuzate dupa ora 20.00 (19.00, ora Romaniei) si primele rezultatele vor fi anuntate abia joi.

Potrivit sondajelor, partidul presedintelui Mihail Saakasvili, Miscarea nationala unita, este favoritul cetatenilor.

Scrutinul are loc intr-un moment tensionat cu Rusia pe tema regiunilor separatiste proruse Abhazia si Osetia de Sud.

Tensiunile s-au intensificat inainte de alegeri, iar presedintele a vorbit chiar despre riscul unui razboi cu Rusia.

Scrutinul acesta este decisiv pentru Georgia, daca vrea sa pastreze sprijinul fara echivoc al occidentalilor in conflictul pe care il are cu Moscova, legat de cele doua regiuni separatiste ale sale, Abhazia si Osetia de Sud.

Matthew Bryza , subsecretar de stat adjunct american, a declarat ca "daca aceste alegeri sunt libere si echitabile, credem ca Georgia" va avea "sprijinul intregii comunitati euroatlantice".

"Georgia traverseaza un test foarte serios in Abhazia si, daca vrea sprijin international, trebuie sa aiba alegeri legislative libere si corecte", subliniaza si Tornike Sarasenidze, analist politic de la Tbilisi.

Georgia a beneficiat de un sprijin puternic al Occidentului de la sosirea la putere a lui Saakasvili in 2004, in urma Revolutiei Trandafirilor.

Aceasta tara sa-si refaca reputatia, dupa ce a cunoscut in noiembrie 2007 tulburari violente, foarte daunatoare pentru imagine.

Autoritatile au reprimat atunci cu brutalitate manifestatii antiguvernamentale, apoi au declarat stare de urgenta si au inchis un post de televiziune critic la adresa puterii.

Saakachvili a convocat si alegeri prezidentiale anticipate in ianuarie 2008, in urma carora a fost reales, dar imaginea sa a fost din nou afectata de acuzatii de fraude electorale, lansate de opozitie.

Partizanii presedintelui afirma ca alegerile legislative vor fi corecte si ca partidul sau, Miscarea Nationala Unita, va obtine majoritatea celor 150 de locuri din Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Georgia, #Mihail Saakasvili, #alegeri, #vot , #stiri externe