Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ghimpu multumeste Romaniei ca a ramas constant alaturi de R. Moldova

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 11:10
1301 citiri
Ghimpu multumeste Romaniei ca a ramas constant alaturi de R. Moldova
Foto: Itar Tass

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, a cerut scuze marti Romaniei si romanilor pentru calomniile si actiunile fostei guvernari comuniste intreptate impotriva statului vecin si a multumit Bucurestiului pentru ca a ramas constant alaturi de Republica Moldova.

In cadrul receptiei oferite de Ambasada Romaniei la Chisinau de Ziua Nationala a Romaniei, Mihai Ghimpu a mai declarat, in discursul de felicitare, ca schimbarea de la Chisinau este una ireversibila si ca venirea la guvernare a coalitiei democratice va inseamna si refacerea definitiva a relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Romania.

La receptie a participat si premierul Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat, dar si presedintele de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Este pentru prima data in ultimii noua ani cand la receptia data de Ambasada Romaniei participa si conducerea de varf a Republicii Moldova. Pe perioada guvernarii comuniste la receptie de obicei participau doar cativa deputati comunisti, fara insa sa adreseze vreun mesaj de salut organizatorilor.

Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a decis chiar sa organizeze, de 1 decembrie, un concert festiv in centrul Chisinaului si chiar daca acesta a fost prilejuit, oficial, de inaugurarea bradului de Craciun, a fost evident ca autoritatile locale au dorit astfel sa sarbatoreasca si Ziua Nationala a Romaniei.

Marti a fost inaugurata la Chisinau, in fata Muzeului national de istorie, si Lupoaica cu Romulus si Remus, dupa ce ani de zile soclul monumentului a stat gol in fata muzeului, iar lupoaica a zacut dezmembrata dupa ce a fost scoasa, in perioada guvernarii comuniste, pentru restaurare. Inaugurarea a avut loc cu participarea presedintelui Parlamentului si sefului interimar al statului, Mihai Ghimpu.

Tot in 1 decembrie, Mihai Ghimpu, a constituit o comisie pentru reforma constitutionala, initiind astfel de facto, de Ziua Nationala a Romaniei, elaborarea unei noi Constitutii a Republicii Moldova, care sa prevada alegerea directa a presedintelui de catre popor si, asa cum a spus Mihai Ghimpu ca si-ar dori, sa spuna clar ca limba oficiala vorbita in Republica Moldova este limba romana.

Mihai Ghimpu i-a felicitat pe presedintele roman Traian Basescu, dar si pe presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana si Roberta Anastase, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Mihai Ghimpu Republica Moldova, #Mihai Ghimpu Romania, #Mihai Ghimpu , #stiri externe
Comentarii
U
UN OM DE RIND
rank 1
na-i pt ce ,fratoiare ,o buna mama e todeauna alaturi de fii ei rataciti
T
Tarski
rank 1
Moldovenii sint cumeni pecenegi din asia si volohii sint migratori din arabia,sint frati cu mamelucii din Egipt