Ziare.com

Gorbaciov da sfaturi Kremlinului pentru iesirea din criza financiara

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 15:21

   

Gorbaciov da sfaturi Kremlinului pentru iesirea din criza financiara
Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a cerut miercuri Kremlinului sa "asculte" societatea, propunand cateva cai pentru ca tara sa iasa din criza financiara.

"Situatia este dificila si va trebui sa ii facem fata impreuna", a declarat Gorbaciov, prezentand propunerile unui "Grup de initiativa publica anticriza", din care fac parte politicieni si economisti independenti, relateaza AFP.

"Masurile anticriza sunt in prezent adoptate fara un proces democratic si subventiile acordate se pierd in multe cazuri sau sunt deturnate", potrivit memorandumului acestei organizatii.

"Vrem sa stim unde a disparut o treime din rezerva nationala de aur de la inceputul crizei", a spus Vladimir Rijkov, unul dintre cei 14 semnatari ai memorandumului, adaugand ca "majoritatea rusilor nu stiu in ce consta planul de actiune al guvernului".

Grupul lui Gorbaciov propune guvernului "sa blocheze tarifele monopolurilor de stat" - gaz, electricitate, "sa renunte la nepotism in refinantarea datoriilor externe ale companiilor ruse", dar si sa scada impozitele pentru micii antreprenori. "Ar trebui sa ajutam, de asemenea, circa 1,5 milioane de persoane, care nu isi pot plati creditele, stergandu-le datoriile, ceea ce ar duce la diminuarea tensiunii din societate", potrivit unui alt semnatar al textului, expertul Viaceslav Inosemtev.

Expertii Grupului vor prezenta, incepand "din ianuarie, propuneri concrete pentru organizarea pietei muncii, reorganizarea sistemului de pensii si scaderea cheltuielilor in structurile de stat", a precizat Rijkov.

Potrivit lui Gorbaciov, care s-a aratat mereu loial premierului si fostului presedinte Vladimir Putin, Grupul "va critica deciziile guvernului, daca va fi necesar". "Opinia noastra trebuie sa intereseze Kremlinul, pentru ca avem experienta crizei" economice si financiare care a urmat destramarii URSS-ului in 1991, potrivit fostului lider sovietic.

Ministerul rus de Interne a avertizat miercuri cu privire la o crestere a nemultumirii populatiei din Rusia, din cauza crizei economice si financiare.

"Situatia actuala poate fi agravata de nemultumirea in crestere a populatiei din cauza salariilor neplatite, riscurilor de concediere si masurilor nepopulare luate in cadrul programelor anticriza", a declarat viceministrul de interne, Mihail Suhodolski, citat de agentia Ria Novosti.

"Imigrantii ilegali constituie, de asemenea, o sursa de ingrijorare, la fel ca si muncitorii straini legali inselati de angajatori", a adaugat el, facand aluzie la imigrantii concediati fara a fi platiti.

Rusia este grav afectata de criza economica mondiala, care a provocat in special scaderea pretului la hidrocarburi, principala sursa de venit a tarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1179 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unica solutie:

sa fie transferati rusii pe Luna.

 

Criza financiara

Ce a demonstrat pina acum actiunile anticriza luate in lume ?
Ultra inbogatitii VIRTUALI ,( adica cei ce apareau doar pe hirtie s-au electronic ) au constatat ca averile lor nu sint acoperite prin bani lichizi,deoarece mai toate averile s-au facut prin speculatii electronice.In octombrie 2007,deci cu 1 an inaintea recunoasterii crizei,bursa aprecia o masa de 60.000 de miliarde $ US in tranzactiile internationale.Intrebarea legitima ar fi fost citi bani lichizi au fost tipariti.In Octombrie 2008 s-a spus cu jumatate de gura ca intre banii tipariti si cei fictivi este o diferenta de aprox.20.000 miliarde.Panica a pus stapinire pe ultrainbogatitii virtuali.Primul care a tras semnalul de alarma a fost seful trezoreriei americane,Paulsen,care cere ( in genunchi )congresului 700 miliarde pentru a crea un fond de lichiditati.Bineinteles acest fond era menit de la inceput ca sa despagubeasca speculantii ( banci-in spatele carora erau comp.petroliere,construcoare de masini,farmaceuticele ,fabricanti de armament )care in speranta de a inzeci profiturile au apelat la bancile speculative.Deci de la inceput erau salvati inbogatitii virtuali,criza trebuind sa fie rezolvata in timp pe spinarea contribuabilului.Astfel o masa imensa de lichiditati ( 700 mil. USA,1600 mil.EU,450 mil.Rusia,900.mil.China ,300 mil.India,1400 mil.restul lumii. )au fost varsati de catre aceste guverne in special bancilor.Acesti bani lichizi au fost tipariti in contul recuperarii ulterioare din buget ( banii obtinuti prin taxe de la muritorul de rind ).Astfel ne vom trezi datori pe citiva zeci de ani.Culmea ca profitorii nu au participat aproape niciodata la umplerea bugetului,pentru ca beneficiau de tot felul de smecherii contabile,avocati unsi cu toate alifiile,fosti P.M. in functie de P.DG. etc.
Ceea ce ne propune astazi Gorbaciov nu mai este de actualitate decit prin prisma Rusa.Renuntarea de facto a tuturor AVANTAJELOR obtinute prin lupta de secole a poporului muncitor.Societatea propusa este cea de sacrificiu a amaritului in beneficiul ultrainbogatitilor.
Nu este de mirare ca lumea scoate de la naftalina hirtoagele lui Marx,Enghels,Lenin, incepind sa intrevada ceea ce comunistii au latrat timp de 73 ani(Capitalismul nu este decit o forma de exploatare bazata pe plusvaloare si pe doua clase distince BOGATI si SARACI )
Einstein avea dreptate cind spunea ca infinitul nu se regaseste decit in univers si in prostia umana.Lumea este compusa din 80 % de idoti si din 20 % atit de destepti incit sa profite de prostia celor 80 %.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor