Guvernul ceh risca sa cada marti, in plin mandat la presedintia UE

Luni, 23 Martie 2009, ora 20:13
1065 citiri
Guvernul ceh risca sa cada marti, in plin mandat la presedintia UE

Premierul ceh Mirek Topolanek se declara pregatit pentru motiunea de neincredere de marti, care i-ar putea rasturna guvernul in plin mandat la presedintia UE, aducand insa in discutie posibilitatea alegerilor anticipate in vara.

"Ca om de stat responsabil, trebuie sa fiu pregatit pentru orice", a spus el, apreciind ca va supravietui motiunii, a cincea de la formarea guvernului sau de centru-dreapta, in ianuarie 2007. In caz de esec, "ODS va sustine calea cea mai rapida pentru legislative anticipate in vara", a adaugat seful dreptei liberale citat de AFP.

Dupa dispute interne si sciziuni, guvernul format de ODS, crestin-democrati (KDU-CSL) si Verzi, nu mai conteaza decat pe 96 dintre cei 200 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului, cu unul mai putin decat opozitia social-democrata si comunista. Pentru ca motiunea sa esueze, guvernul are nevoie de toate voturile deputatilor sai si de sprijinul a cel putin patru dintre cei sapte independenti.

"Cred ca de data aceasta vom avea succes si ca acest guvern, care actioneaza impotriva cetatenilor, va cadea", a comentat duminica liderul social-democratilor, Jiri Paroubek, care a fost la un pas sa rastoarne guvernul in octombrie.

La randul sau, Topolanek a cerut luni deputatilor independenti sa nu voteze impotriva lui, subliniind ca o motiune de cenzura in vremuri de criza este "iresponsabila". In acelasi timp, el a respins ideea ca un guvern de tranzitie poate conduce tara pana la sfarsitul mandatului Cehiei la presedintia UE, in 30 iunie, asa cum spusese opozitia.

Social-democratii au decis sa depuna aceasta noua motiune dupa ce un consilier al premierului a fost acuzat ca a facut presiuni asupra televiziunii publice, CT, pentru a evita difuzarea unui reportaj negativ despre un fost deputat social-democrat, in prezent membru al coalitiei.

Convocarea anticipatelor, dificila potrivit Constitutiei

Daca motiunea trece, Guvernul trebuie sa demisioneze, dar potrivit Constitutiei poate ramane la putere pana la numirea unui nou cabinet.

Este varianta pe care o privilegiaza opozitia, Paroubek spunand ca numirea unui nou cabinet trebuie sa aiba loc abia dupa ce mandatul Cehiei la presedintia UE se incheie. "Timp de cateva saptamani, guvernul isi poate continua mandatul ca guvern demisionar, practic pana la sfarsitul presedintiei europene. Acest guvern trebuie sa termine ceea ce a inceput. Stim cu totii ca este o chestiune de cateva saptamani".

Social-democratii spusesera ca daca reusesc sa rastoarne guvernul lui Topolanek, vor insista sa fie convocate alegeri anticipate. Dar convocarea de anticipate este dificila cu prevederile Constitutiei cehe, iar negocierile in acest sens ar putea fi complicate. Alegerile legislative urmatoare sunt programate pentru jumatatea anului 2010.

Chiar daca i se va permite sa ramana la putere pana in iulie, adoptarea motiunii de neincredere va submina credibilitatea lui Topolanek la presedintia UE, in contextul in care blocul face eforturi sa reziste crizei mondiale. De asemenea, adoptarea motiunii de neincredere, va ameninta ratificarea Tratatului de la Lisabona, blocat in Senat din cauza ostilitatii partidului lui Topolanek.

Analistii spun ca disponibilitatea partidului, care are majoritatea in Senat, de a sustine Tratatul, va scadea si mai mult daca guvernul va cadea. Dimpotriva, social-democratii sprijina documentul destinat sa reformeze procesul de decizie in UE, dar aprobarea sa in Senat este imposibila fara sprijinul a o parte dintre democratii civici ai lui Topolanek.

Tratatul a fost aprobat de Parlamentele tuturor statelor membre, cu exceptia Cehiei si Irlandei, unei populatia l-a respins prin referendum. Si in Polonia, tratatul mai trebuie semnat de presedinte, iar in Germania este analizat la Curtea Constitutionala.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cadere guvern ceh, #Mirek Topolanek demitere, #alegeri anticipate Cehia , #stiri externe