Harta reactoarelor nucleare ale lumii. Vezi cum sta Romania

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 13:09
13141 citiri
Harta reactoarelor nucleare ale lumii. Vezi cum sta Romania
Foto: nucleartourist.com

Dezastrul produs la centralele nucleare din Japonia dupa cutremurul de vineri a readus in atentie subiectul pericolului reprezentat de acestea. Pe glob, exista in acest moment 442 de reactoare nucleare, impartite in 32 de tari, printre care si Romania, iar scopul lor principal este producerea de energie electrica.

Pe primul loc la numarul de reactoare nucleare se situeaza Statele Unite ale Americii, care opereaza 104, urmata de Franta cu 58, de Japonia cu 54, Rusia cu 32, Coreea de Sud cu 21 si India cu 20, informeaza INSC.

In 16 tari din lume insa, se construiesc in continuare reactoare nucleare, cele mai multe in China, care va da in folosinta 27 in anii ce vor urma.

E important de mentionat faptul ca aceasta lista include statele cu capacitate nucleara civila, nu militara, pe care o detin doar opt tari din lume: SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Israel, India si Pakistan.

Vezi mai jos harta reactoarelor nucleare civile ale lumii:

Romania ocupa locurile 26-28 in aceasta lista de tari, din punctul de vedere al energiei electrice produse, care provine de la cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda. In total, Romania produce 620 de megawatti anual.

Energia nucleara - intre profit si pericol

De ce folosesc atat de multe tari energie produsa de reactoare nucleare, in ciuda faptului ca, asa cum au aratat dezastrele din Japonia, de la Cernobil, Mile Island, si alte locuri, exista pericole? In primul rand, energia nucleara este una dintre cele mai ieftine surse de energie. In foarte multe tari, energia atomica e chiar cea mai ieftina sursa posibila, ceea ce aduce profituri din punct de vedere economic.

In plus, energia atomica, datorita faptului ca uraniul folosit la reactoare se gaseste in cantitati mari, e accesibila si poate sa fie constituita in stocuri de dimensiuni mari, asigura o mare autonomie din punct de vedere energetic.

Acest lucru inseamna ca tarile care se bazeaza pe energie nucleara sunt mai putin dependente de surse precum petrolul sau carbunele, lucru foarte avantajos in cazul crizelor energetice cauzate de marirea pretului la barilul de titei sau intreruperea furnizarii.

Nu in ultimul rand, energia nucleara e considerata de multi o sursa de energie care polueaza foarte putin, mai ales comparativ cu petrolul sau carbunele. Desi o parte a oamenilor politici, oamenilor de stiinta si de afaceri din lume au caracterizat-o ca fiind o sursa de "energie verde" si practic regenerabila, datorita abundentei de uraniu, gruparile ecologiste au contestat asta si amintesc de dezastrele ecologice provocate de accidentele nucleare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#harta reactoare nucleare lume, #energie reactoare nucleare, #Romania reactoare nucleare , #stiri externe
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
EBRD launched today a special website dedicated to Chernobyl!!!