Hillary Clinton ia atitudine: Imaginea si credibilitatea R.Moldova sunt compromise

Luni, 01 Iunie 2009, ora 23:48
3579 citiri
Hillary Clinton ia atitudine: Imaginea si credibilitatea R.Moldova sunt compromise

Mesajul Washingtonului pentru Chisinau este ca imaginea si credibilitatea institutiilor democratice ale Republicii Moldova in Occident au fost puternic compromise, spune un expert moldovean, dupa un comunicat al secretarului de stat Hillary Clinton.

"Autoritatile americane sugereaza ca fara o investigare ampla a violentelor postelectorale si a tratamentelor la care au fost supuse persoanele arestate, jurnalistii si membrii societatii civile, nu este posibila o restabilire a increderii Occidentului in autoritatile moldovene si in institutiile democratice ale statului", spune Victor Chirila, director de programe al Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau.

Luni, serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau a difuzat un mesaj adresat presedintelui Voronin de catre secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, in numele lui Barack Obama.

Schimb de scrisori

Hillary Clinton ii multumeste lui Voronin pentru scrisoarea din 15 aprilie (la o saptamana dupa protestele anticomuniste violente de la Chisinau - n.red.) si spune ca presedintele american Barack Obama a imputernicit-o sa-i raspunda in numele sau. Continutul scrisorii din 15 aprilie nu a fost facut public de autoritatile moldovene.

"Apreciez opiniile dumneavoastra cu privire la alegerile din Moldova si consecintele acestora. Noi condamnam violentele care au avut loc in zilele imediat urmatoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA in Republica Moldova si Departamentul de Stat l-au declarat public.

Noi credem ca Guvernul Republicii Moldova ar trebui sa analizeze atat ingrijorarile care au aparut cu privire la desfasurarea alegerilor, cat si modul in care au fost tratate persoanele retinute, jurnalistii si reprezentantii societatii civile in urma violentelor. O explicatie completa va consolida increderea in institutiile democratice ale Moldovei", se mai arata in scrisoarea secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton.

Victor Chirila spune ca in cei trei ani cat a lucrat la ambasada Republicii Moldova la Washington, nu a existat nicio situatie in care la mesajul sefului statului sa raspunda o persoana de rang mai mic din administratia americana.

"Acest lucru inseamna ca Vladimir Voronin nu mai este tratat ca un oficial de rang egal cu Obama si nu cred ca doar din cauza ca atributiile lui in calitate de sef de stat au expirat intre timp. Este un semnal clar si gestul denota o atitudine critica si dezaprobatoare a autoritatilor americane fata de actuala conducere", spune Victor Chirila.

Potrivit lui, urmatoarea persoana ca importanta in ierarhia americana este vicepresedintele SUA si presedintele Senatului Joe Biden, si ar fi existat o explicatie logica daca raspunsul ar fi venit de la acesta, odata ce Vladimir Voronin a fost ales intre timp presedinte de Parlament. Faptul ca raspunsul a venit de la secretarul de stat inseamna o scadere importanta a nivelului de dialog cu sefului statului moldovean, spune Victor Chirila.

in limbaj diplomatic, continua expertul, faptul ca secretarul de stat american "apreciaza" opiniile lui Voronin cu privire la alegerile din Moldova si consecintele acestora, inseamna de fapt ca s-a luat act de acestea. in mesaj, urmeaza o disociere de pozitia presedintelui moldovean, prin "condamnarea violentelor care au avut loc in zilele imediat urmatoare scrutinului parlamentar" si accentul pus pe "necesitatea unor investigatii complete" fara de care nu este posibila restabilirea increderii in institutiile democratice ale Moldovei.

Scrisoarea lui Voronin catre Obama, un mister

Analistul moldovean Oleg Cristal, de la Asociatia pentru democratie participativa ADEPT, constata ca in contrast cu scrisoarea adresata lui Barack Obama, corespondenta si comunicarile telefonice ale lui Voronin cu presedintele rus Dmitri Medvedev sunt etalate rapid in public de serviciul de presa al Presedintiei.

"Nu am siguranta ca noi cunoastem despre toate discutiile si corespondenta dintre presedintii moldovean si rus. Totusi, secretizarea scrisorii catre Obama, despre care nu stie nici serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau, chiar este un mister. Nu este exclus ca mesajul din scrisoarea in cauza sa fi fost tainuit nu atat de opinia publica din R. Moldova, cat de anumiti actori internationali din Est", este de parere Oleg Cristal.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca functia de secretar de stat a lui Hillary Clinton este echivalentul ministrului de externe din alte tari. Clinton este responsabila de politica externa a administratiei Obama.

Analistul semnaleaza ca in scrisoare nu se spune nimic despre recunoasterea sau nerecunoasterea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova.

"Dimpotriva, guvernul moldovean este incurajat sa analizeze ingrijorarile legate de desfasurarea alegerilor, cat si a violentelor de dupa scrutin. Aceasta ar insemna ca Washingtonul sau nu are siguranta ca alegerile au fost libere si corecte, sau crede ca alegerile au fost fraudate si, in forma diplomatica, sugereaza acest lucru", spune Cristal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Hillary Clinton, #Vladimir Voronin, #scrisoare, #Republica Moldova credibilitate, #imagine compromisa , #stiri externe