I-a facut bogatia nelimitata fericiti pe oamenii din Qatar?

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 22:22
13140 citiri
I-a facut bogatia nelimitata fericiti pe oamenii din Qatar?
Foto: BBC

Petrolul si gazele naturale au facut din Qatar cea mai bogata tara din lume, suficient de bogata sa cheltuiasca 200 de miliarde de dolari pe stadioane si infrastructura pentru Cupa Mondiala din 2022. Dar aceasta bogatie practic fara limite a adus si fericirea acestei tari?

"Am devenit o natiune urbana", spune Kaltham Al Ghanim, profesor de sociologie la Qatar University. "Viata noastra sociala si economica s-a schimbat, familiile s-au instrainat, cultura de consum ne-a acaparat", sustine el, citat de BBC.

De la saracia plina de disperare intalnita in urma cu aproape un secol, acum fiecare cetatean al Qatarului castiga aproximativ 100.000 de dolari pe an.

Impactul bogatiei insa e mai putin inteles. Presa locala spune ca aproximativ 40% dintre casatoriile din Qatar se termina cu un divort. Mai mult de doua treimi dintre localnici, adulti si copii, sunt obezi. Populatia beneficiaza de educatie gratuita, ingrijire medicala gratuita, locuri de munca garantate, imprumuturi pentru case, apa gratuita si electricitate, dar abundenta aduce propriile ei probleme.

"Este zapacitor pentru un student care termina facultatea sa aiba de ales intre 20 de locuri de munca", relateaza un profesor universitar american care preda in Qatar. "Exista o presiune care ii depaseste cand trebuie sa se decida ce sa faca in viata", spune acesta.

Studentii sunt frustrati cand li se ofera sinecuri in timp ce locurile de munca care aduc satisfactii merg catre lucratorii straini. Viata de familie in Qatar se confrunta si ea cu atomizarea. Copiii sunt crescuti mai ales de bone din Filipine, Nepal sau Indonezia, si, in felul acesta, intre generatii se casca o prapastie culturala.

Umm Khalaf, o femeie de 60 de ani, isi aduce aminte cu nostalgie de viata ei din tinerete. "Ne bazam doar pe ce produceam in familie. E dureros ca am pierdut acel sentiment de intimitate", spune ea.

"Inainte te imbogateai daca munceai mult si nu te imbogateai daca nu munceai, si era mai bine", spune si fostul fermier Ali al-Jehani, care adauga ca "guvernul incearca sa ajute, dar lucrurile se misca prea repede".

Mariam Dahrouj, care a absolvit jurnalismul, vorbeste despre sentimentul de stanjeneala adus de organizarea Cupei Mondiale de Fotbal. "Oamenilor le e frica. Deodata, toata lumea vrea sa ne vada. Noi suntem o comunitate inchisa, si ei vor sa vina si sa ne aduca diferentele lor. Cum putem sa ne aratam valorile?", se intreaba Mariam.

Souk Waqif, una din pietele vechi din Doha, capitala Qatarului, a fost daramata acum un deceniu si reconstruita, dar in asa fel incat sa para in continuare veche. Totusi, asta nu rezolva problema. "Fie-va mila de oamenii din Qatar. Au pierdut aproape tot ceea ce conta", spune un antropolog care a trait mai multi ani in Doha.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Qatar bogatie petrol fericire, #Qatar petrol bogatie nelimitata nefericire, #Qatar bogatie nefericire divorturi , #stiri externe