Ianukovici promite statut de limba regionala pentru limba romana

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 19:32
1293 citiri
Ianukovici promite statut de limba regionala pentru limba romana

Liderul Partidulului Regiunilor, Viktor Ianukovici, candidat la alegerile prezidentiale de duminica, a spus intr-un interviu ca in cazul in care va obtine victoria la alegeri va acorda limbilor minoritatilor din Ucraina statut de limba regionala, inclusiv limbii romane, potrivit Regnum.

"Primul pas pe care il voi face va fi adoptarea in Parlament a legii referitoare la limba, care presupune implementarea Cartei Europene a limbilor regionale sau a limbilor minoritatilor. Aceasta ne va permite sa iesim de sub acea incordare ce exista in regiunile rusofone. Ele vor obtine dreptul de a vorbi propria limba, inclusiv in domeniul invatamantului, medicinei si in instanta.

In prezent, aceasta este principala chestiune ce trebuie rezolvata. Imediat dupa ce vom rezolva aceasta chestiune, restul, supararile si neintelegerile, se vor uita si nu vor mai exista niciun fel de probleme", a subliniat Ianukovici intr-un interviu pentru publicatia Komsomolskaia Pravda din Ucraina, citata de Regnum.

"Adoparea deciziei de privind acordarea statutului de limba de stat limbii ruse necesita 300 de voturi in Parlament.Vedem ca pe parcursul a 18 ani aceasta chestiune nu a putut fi rezolvata de nicio forta politica. Inclusiv noi nu am putut sa facem acest lucru, desi ne-am propus.

De aceea trebuie sa implementam acum Cartea Europeana a limbilor regionale sau a limbilor minoritatilor, care va zadarnici incalcarea drepturilor cetatenilor Ucrainei care vor sa vorbeasca propia limba. Acestia sunt in primul rand rusii, romanii, maghiarii, bulgarii, grecii etc", a adaugat liderul Partidului Regiunilor.

La inceputul lunii decembrie, Ianukovici si-a asigurat sprijinul romanilor din Ucraina la alegerile prezidentiale printr-un acord care garanteaza mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean.

Reprezentantii romanilor, rusilor si maghiarilor din Ucraina - cele mai numeroase comunitati de pe teritoriul ucrainean - au semnat la sfarsitul lunii noiembrie un acord cu formatiunea lui Viktor Ianukovici, in vederea alegerilor prezidentiale din ianuarie.

Acordul prevede, in special, ca romana primeste statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si ca vor fi anulate recentele prevederi ale Ministerului invatamantului de la Kiev, care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, a decis modificarea programelor scolare, astfel incat, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana.

In plus, romanilor din Ucraina le-au fost promise locuri pe lista Partidului Regiunilor pentru candidatii independenti la alegerile locale din 30 mai 2010 si la parlamentare, dar si atragerea reprezentantilor comunitatii in organismele de conducere locale si regionale.

Comunitatea romanilor se concentreaza cu precaderere in trei zone din Ucraina, in Transcarpatia, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Potrivit MAE, comunitatea romaneasca din Ucraina numara peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 romani, iar 258.600 "moldoveni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#statut limba regionala, #limba romana limba regionala, #Viktor Ianukovici alegeri, #alegeri prezidentiale Ucraina , #stiri externe