Ziare.com

Imaginea zilei in lume: Calare pe tanc

de Madalina Mitan
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 10:23

   

Imaginea zilei in lume: Calare pe tanc
Copiii se joaca pe tancuri, in timpul unei expozitii organizate de Garda Revolutionara Iraniana, pentru a marca sfarsitul razboiului dintre Iran si Irak, care a avut loc in perioada 1980-1988.

Atunci cand a atacat Iranul, in septembrie 1980, Saddam Hussein nu a vrut numai sa inlature de la putere un regim ce ar fi putut servi drept model musulmanilor siiti din Irak, dar a vrut sa schimbe frontiera cu Iranul si sa anexeze Irakului Kuzistanul iranian, bogat in petrol.

Initial, Saddam a crezut ca va fi sustinut de tarile arabe si ca razboiul va dura putin, dar acesta a durat nu mai putin de opt ani.

Tarile occidentale, care sustineau Irakul vanzandu-i arme (desi furnizau uneori simultan armament si Iranului asa cum demonstreaza Afacerea Irangate), nu au putut accepta acest conflict care punea in pericol aprovizionarea lor cu petrol.

Iranul si Irakul sfarsesc prin a accepta incetarea focului sub egida ONU, care devine oficiala la 20 august 1988. Razboiul a facut peste un milion de victime si nu i-a permis lui Saddam Hussein sa obtina ceea ce dorea.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1084 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor