Incalzirea globala a devenit oficial religie

Duminica, 15 Noiembrie 2009, ora 09:15
2252 citiri
Incalzirea globala a devenit oficial religie
Foto: Press Association

Schimbarile climatice au inceput, saptamana trecuta, sa schimbe oficial lumea. Si daca ecologistii spun ca incalzirea globala poate fi inversata incalzindu-ne cafeaua in loc sa facem una noua si mancand salata in loc de friptura, evenimentul petrecut pe 3 noiembrie este ireversibil.

3 noiembrie 2009 va ramane in istorie drept ziua in care incalzirea globala a devenit religie, Al Gore fiind recunoscut probabil ca profet, iar lobby-istii verzi, apostoli.

Este vorba de ziua in care credinta in schimbarile climatice a fost ridicata la acelasi nivel cu credinta intr-o divinitate, iar reciclatul a devenit o practica religioasa. Totul multumita unui judecator britanic care a decis in favoarea unui britanic concediat din cauza conceptiei ecologiste.

"Credinta in schimbarile climatice provocate de om si in obligatiile morale care rezulta din acestea ar putea, daca sunt respectate cu adevarat, sa fie o credinta filosofica in baza Legilor privind religiile si credintele adoptate in 2003", a motivat judecatorul, informeaza The Economist.

Potrivit judecatorului, convingerile ecologiste merita aceeasi protectie ca si cele religioase, decizia lui urmand sa asigure de acum inainte, prin lege, siguranta ideilor verzi ale unei persoane la locul de munca.

Cel care a revolutionat credintele este Tim Nicholson (foto), sef al departamentului de sustenabilitate in cadrul unei firme imobilire pana in martie 2008. Nicholson s-a plans judecatorului ca ceilalti directori din firma nu i-au oferit datele necesare pentru a pune la punct un sistem de gestionare a emisiilor de carbon. De asemenea, directorul executiv dispretuia viziunea lui si chiar a obligat un alt angajat sa zboare de la Londra in Irlanda pentru a-i aduce un BlackBerry pe care il uitase acolo, precizeaza Nicholson.

Tim Nicholson si-a construit cazul pe baza legilor care asigura egalitatea angajatilor din punct de vedere al religiei sau al credintelor. Adoptate in 2003, acestea interzic comportamentul care e menit sa creeze sau care duce la aparitia unui mediu jignitor la adresa angajatului.

Intr-un termen de la inceputul procesului, judecatorul a afirmat ca "daca o persoana poate arata ca are o credinta filosofica bazata pe stiinta sau opusa, de exemplu, religiei, atunci nu exista niciun motiv ca acesta sa nu aiba parte de protectie". Trebuiau indeplinite totusi cinci conditii: credinta sa fie adevarata, de lunga durata, sa aiba legatura cu un subiect important pentru omenire, sa se afle la un anumit nivel de seriozitate si credibilitate si sa nu incalce drepturile omului.

De exemplu, judecatorul a precizat ca suprematia cavalerilor Jedi este o credinta exclusa, dar nu acelasi lucru se poate spune si despre doctrine precum marxismul sau comunismul.

Miliardele nu sunt investite in stiinta, ci in filosofie?

Avocatii companiei pentru ca a lucrat Nicholson au respins acuzatiile bazate pe Legea protectiei credintelor spunand ca schimbarile climatice reprezinta o viziune stiintifica si nu una filosofica deoarece filosofia se ocupa cu probleme ce nu pot fi demonstrate stiintific.

Britanicul s-a aparat, insa, spunand ca are conceptii filosofice foarte puternice in ceea ce priveste schimbarile climatice. "Sunt de parere ca trebuie sa reducem cat mai rapid emisiile de carbon pentru a evita schimbarile catastrofale. Asta afecteaza felul in care traiesc. Ii incurajez pe altii sa isi reduca emisiile de carbon si ma tem pentru viitorul rasei umane", a explicat Tim Nicholson, care a adaugat ca nici nu calatoreste cu avionul.

Juristii britanici au atras atentia asupra consecintelor masive pe care le va avea aceasta decizie. Guvernul este nevoit acum sa reexamineze Codul muncii si sa rezolve lacunele care ar putea provoca situatii asemanatoare sau mai grave.

Legile mai fusesera folosite pana acum in multe procese intens dezbatute in Marea Britanie. Unul din ele este cel al unei functionare care a refuzat sa inregistreze parteneriatele civile incheiate intre persoane de acelasi sex deoarece ea crede in valorile crestinismului.

In acelasi fel, unii britanici din armata sau politie au reusit sa obtina permisiunea de a purta o cruciulita chiar daca regulamentele privind uniforma le interzicea sa poarte bijuterii.

Chiar daca orice decizie menita sa apere de discriminare o categorie de persoane este oricand binevenita, decizia in cazul Nicholson reprezinta un precedent ce ar putea scapa de sub control. Orice angajat din Marea Britanie isi va putea da in judecata compania in care lucreaza pentru ca nu ii ofera posibilitatea sa recicleze hartia pe care o foloseste sau pentru ca nu ii asigura un mijloc de transport nepoluant.

Totusi, chiar daca verzii din intreaga lume ar putea considera victoria lui Nicholson drept o victorie in lupta impotriva incalzirii globale, cazul nu arata decat ca argumentele lor nu se bazeaza pe dovezi stiintifice, ci pe un sistem de valori si credinte.

Totodata, arata ca investitiile masive pe care militantii pentru protejarea mediului le cer de la guverne si pe care guvernele vor incepe sa le faca sub presiune nu sunt decat investitii intr-o filosofie de viata si nu in stiinta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Tim Nicholson schimbari climatice, #schimbari climatice proces, #schimbari climatice credinta, #schimbari climatice religie, #incalzire globala religie , #stiri externe