Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 14:11
2390 citiri
Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze
Foto: Reuters

Desi intreaga Europa este cu ochii pe Republica Moldova in aceasta zi, au existat, totusi, si abuzuri si tentative de fraudare.

Observatorii Coalitiei 2009 au semnalat ca listele electorale au fost intocmite gresit.

"In sectia nr.5 din localitatea Leova sunt incluse persoane necunoscute in locuinta unui alegator, in sectia nr. 216 din Chisinau in listele electorale sunt incluse persoane necunoscute de catre proprietarii apartamentelor. In apartamentul nr.117 situat pe strada Florilor 32 a fost inclusa Verhovscaia Olga care nu are domiciliul pe aceasta adresa.

In sectia de votare 62 din Chisinau in liste sunt incluse persoane necunoscute. In ap.nr.2 situat pe str. Zelinschi 36/6 este inclusa in liste Cojocari Marfa, anul nasterii 1914, despre care proprietarul apartamentului nu stie nimic. Unui cetatean i-a fost refuzat dreptul la vot in sectia de votare nr. 62 din Chisinau, din cauza intocmirii gresite a listei electorale in care au fost trecute gresit datele din buletinul de identitate", au semnalat observatorii, informeaza Jurnal de Chisinau.

Totodata, membrii biroului sectiei de votare nr. 62 nu le-au permis observatorilor sa se deplaseze prin sectia de votare, iar la intre membrii de la sectia nr. 146 din Chisinau s-a iscat o disputa aprinsa despre rolul fiecaruia dintre ei.

Tot publicatia de la Chisinau anunta si ca bolnavi psihic au fost luati cu ambulante si dusi la sectia de vot si instruiti cum sa voteze.

Turism electoral cu bolnavi psihic

La sectia numarul 14 deschisa la Cocieri, patru ambulante aduc bolnavii psihic de la internatul din localitate, sa-si exercite dreptul la vot. Acestia voteaza asa cum au fost instruiti inainte de a ajunge la urna de vot.

"Am primit indicatia sa votam numaru 1", a spus un barbat. "Da oare am votat cum trebuie, ca eram fara ochelari", a completat o alta batrana.

Ziarul de Garda dezvaluie ca viceministru de Interne, Andrei Sumleanschi, s-a aflat zilele trecute la unitatea de carabineri 1002, unde le-a spus militarilor ca daca voteaza cu PCRM vor fi demobilizati mai devreme.

"Veti fi demobilizati mai devreme. Votati in favoarea PCRM. Va ordon", le-a spus tinerilor vicemninistrul de Interne.

Tot Jurnalul de Chisinau anunta ca un observator a fost arestat si aruncat in strada in noaptea de marti spre miercuri.

El era seful misunii de monitorizare a alegerilor ENEMO, care se afla pe teritoriul unei baze de odinha din Vadul lui Voda.

In aceeasi noapte, trei cetatene din Belarus au fost expulzate din R.Moldova, dupa ce au fost ridicate de la hotel si duse la Comisariatul de Politie Rascani.

Oxana Zakrevskaia, Tatiana Karaleva, si Oxana Samoilova au fost acostate de politie impreuna cu 4 colegi ai lor din Danemarca, la Hotelul "Turist din Chisinau". Lor li s-a spus ca nu au fost inregistrate corect la vama si ca actele lor de identitate par false, informeaza Ziarul de Garda.

Cele trei femei au fost expulzate pentru ca "sunt provocatoare si au venit in Moldova pentru a organiza proteste si a destabiliza situatia".

PCRM da alcool pentru voturi

La sectua 40 din orasul Soroca, la o distanta de 50 metri de la sectia de votare, reprezentantii comunistilor indeamna alegatorii sa serveasca bauturi alcoolice sa voteze cu partidul comunistilor, au anuntat observatorii din partea Aliantei "Moldova Noastra", conform Jurnalului de Chisinau.

Tot la Soroca in ziua votarii, pe pilonii electrici, a fost lipit afisaj electoral in favoarea PCRM.

Roman Andries, reprezentantul Partidului Liberal la CEC, a anuntat si el ca la o sectie de votare din Chisinau deja a fost semnat procesul verbal de predare a buletinelor de vot, iar la o alta sectie buletinele de vot se tin in afara incaperii sectiei.

Nicolae Raileanu, reprezentantul Aliantei Moldova Noastra la CEC, a spus ca in satul Zaim, raionul Causeni, la deschiderea sectiei de votare, presedintele biroului electoral a refuzat sa demonstreze observatorilor continutul urnei de vot. Cand a fost, totusi, deschisa, in ea au fost gasite 10 buletine de vot in favoarea comunistilor.

In comuna Sangera, o persoana ii deplaseaza pe alegatori la sectia de votare cu un autobuz, iar la o sectie de votare din sectorul Ciocana al capitalei un cetatean s-a prezentat cu doua fise de insotire a buletinului de identitate. Unii presedinti ai birourilor electorale refuza sa primeasca sesizarile depuse de catre observatori despre incalcarile semnalate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#nereguli alegeri Republica Moldova, #alegeri Republica Moldova, #alegeri 2009 Moldova, #alegeri in Moldova , #stiri externe