Incidentele rasiste s-au intensificat dupa alegerea lui Obama

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 12:07
2079 citiri
Incidentele rasiste s-au intensificat dupa alegerea lui Obama

Incidentele rasiste sunt in crestere puternica in Statele Unite de la alegerea, la inceputul lunii noiembrie, a lui Barack Obama la presedintia tarii, observatorii avertizand in legatura cu o "revenire" la violenta in cadrul unei parti a comunitatii albe.

In Pennsylvania, un cuplu mixt a descoperit o cruce arsa pe peluza casei lor, in California mai multe masini au fost acoperite cu svastici si sloganuri rasiste ca "Inapoi in Africa", informeaza AFP.

Manechine spanzurate in copaci au fost vazute pe o insula din Maine, in timp ce in Idaho mai multi elevi au scandat "Omorati-l pe Obama!".

Acestea sunt doar citeva exemple, spune Mark Potok, directorul "Southern Poverty Law Center" din Atlanta.

"Din ultimele saptamani de campanie asistam la o revenire reala si majora a duritatii in randul albilor si cred ca lucrurile se vor inrautati", subliniaza acesta.

Potrivit lui Potok, incidentele au inceput sa se produca in cursul discursurilor de campanie ale candidatei republicane la vicepresedintie Sarah Palin, cand "Ucideti-l!" - referire la Obama - a inceput sa se auda in multime.

"Insa ce vedem acum, de la svastici la amenintari cu moartea, trecand prin manechine ce il reprezinta pe Obama spanzurat si incidente rasiste in curtile scolilor din intreaga tara", explica Potok.

Brian Levin, profesor la Universitatea San Bernardino, are aceeasi parere. Specializat in studierea rasismului si extremismului, el spune totusi ca aceasta crestere se inscrie intr-o tendinta pe termen mai lung. "Nu avem statistici exacte, dar pot spune ca se pare ca se inregistreaza un varf al incidentelor rasiste de la alegeri pana acum", spune el.

Profesorul mai noteaza ca se pare ca exista o frecventare in crestere a site-urilor Internet care vorbesc despre suprematia rasei albe, ca StormFront, al carui server a cedat dupa alegerea lui Obama, la 4 noiembrie, din cauza unui numar prea mare de conectari.

Pentru Potok, cresterea numarului acestor acte rezulta din coincidenta mai multor factori: cresterea imigratiei persoanelor de alta culoare decat alba, estimarea recent facuta de Biroul national de recensamant ca albii vor deveni minoritari in Statele Unite in 2040, precum si cresterea somajului.

"Adaugati la aceasta idee un negru la Casa Alba si va veti pomeni cu un numar mare de albi care au impresia ca au pierdut totul, ca tara construita de strabunii lor a fost furata", explica Potok, a carui organizatie vine in ajutorul victimelor rasismului. "Cred ca asistam la o criza de identitate in randul unora dintre albi".

Aceasta intensificare a tensunilor nu este fara precedent in istorie, potrivit lui Levin. "De multe ori, cand relatiile intre comunitati s-au ameliorat in SUA, au revenit ciocnirile violente", explica el citand cazul Ku Klux Klan-ului, care a aparut imediat dupa abolirea sclaviei.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
În Mexic, al cărui președinte Andrés Manuel López Obrador numește ajutorul pentru Ucraina „irațional”, numărul mesajelor și mass-media rusești este în creștere. Aceasta vine pe...
#Barack Obama, #incidente, #rasism, #SUA , #stiri externe