Investirea lui Barack Obama, pas cu pas (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 12:56
9840 citiri
Investirea lui Barack Obama, pas cu pas (Video)

Ziua de 20 ianuarie va ramane pentru totdeauna in istorie drept ziua in care un afro-american de origine kenyana a devenit presedinte al Statelor Unite ale Americii.

A fost o zi incarcata de simbolism si momente emotionante, de la momentul in care Barack Obama, vadit miscat de solemnitatea momentului, a gresit cuvintele juramantului, pana la primul dans cu sotia sa, Michelle, in calitate de sef de stat.

Punctul culminant al zilei a fost cu siguranta ceremonia depunerii juramantului si discursul inaugural. Barack Obama a jurat cu mana pe Biblia lui Abraham Lincoln, sustinuta cu blandete de sotia sa.

In fata celor aproape doua milioane de americani stransi, in pofida frigului, pe National Mall, Obama a rostit celebrele vorbe "Jur solemn ca voi indeplini cu credinta atributiile functiei de presedinte al Statelor unite ale Americii si voi face tot ce imi sta in putere sa pastrez, sa protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite".

A tinut apoi un discurs inaugural emotionant si inspirational in acelasi timp, in care si-a exprimat intentia de a reface America.

"Trebuie sa ne adunam de pe jos, sa ne scuturam de praf si sa incepem sa muncim din nou pentru refacerea Americii", a spus Obama. "Astazi va spun ca provocarile cu care ne confruntam sunt reale. Sunt serioase si sunt multe. Nu le vom depasi usor, sau repede.

Dar sa fii sigura de asta, America: le vom depasi" a adaugat el. Presa a remarcat ca atunci cand " Obama a urcat pe podium, multimea fericita a devenit sobra si tacuta, agatandu-se de fiecare cuvant al lui. Erau doar aplauze din cand in cand - punctuate de cate un "Asa e!" sau "Amin!".

In China insa, discursul lui Obama a fost cenzurat, exact cand acesta se referea la infrangerea "fascismului si comunismului".

Televiziunea chineza de stat a taiat imediat transmisiunea in direct, punandu-l in dificultate pe prezentatorul evenimentului, care s-a chinuit sa ii puna o intrebare comentatorului din studio.

Majoritatea agentiilor de stiri online au urmat imediat exemplul televiziunii de stat, postand discursul lui Obama fara cuvintele ofensatoare.

Aceasta, desi Obama s-a referit mai degraba la tari precum Zimbabwe sau Burma, scrie The Telegraph.

Dupa ceremonia de pe treptele vestice ale Capitoliului, Obama a intrat in interiorul cladirii, unde a semnat actele oficiale care ii consfintesc noul statut.

Dupa aceea, Prima Familie a strabatut pe jos o mare parte din Pennsylvania Avenue, ajungand in cele din urma la Casa Alba, de unde a urmarit parada inauguala.

Pe tot parcursul "plimbarii", miile de simpatizanti le-au facut celor doi poze cu telefonul mobil sau cu aparatul de fotografiat.

Cuplul prezidential s-a indreptat apoi catre cele 10 baluri inaugurale oficiale pregatite in Washington cu ocazia investiturii.

Barack si Michelle au dansat primul dans ca si Prima Familie a Americii pe piesa "At Last", interpretata de Beyonce.

In cele din urma, familia prezidentiala a incheiat seara intrand in Casa Alba, imobilul care le va fi casa in urmatorii patru ani.

De dimineata, familia Obama a fost invitata acolo de presedintele in exercitiu George W. Bush si sotia sa, Laura, pentru un mic-dejun, cu doar doua ore inainte de juramantul de investire in functie.

Cele doua familii prezidentiale s-au salutat calduros si au facut fotografii pe treptele Casei Albe, inainte de a intra inauntru, unde se intalnesc si cu familiile Cheney si Biden. In semn de prietenie, Michelle Obama i-a adus un mic cadou doamnei Laura Bush.

Inainte de a ajunge la Casa Alba, viitoarea Prima Familie a Americii a mers la o biserica din Washington, pentru o slujba religioasa.

Doamna Obama era imbracata intr-o tinuta compusa din haina si rochie, de culoare galbena, o alegere surprinzatoare pentru un eveniment la care, de-a lungul timpului, Primele Doamne au optat pentru culori "conservatoare", precum alb sau albastru.

Patru zile de ceremonii

Cele patru zile de sarbatoare care au marcat preluarea presedintiei SUA de catre democratul Barack Obama au inceput odata cu calatoria "istorica" a noii Prime Familii.

Barack Obama, insotit de sotia Michelle si cele doua fiice, Sasha si Malia, au sosit la Washington sambata seara, dupa o calatorie de 220 de kilometri cu trenul, reconstituind calatoria presedintelui Abraham Lincoln din 1861.

Prima Familie a Americii a fost salutata, de-a lungul caii ferate, de zeci de mii de suporteri.

Duminica, familia Obama, insotita de familia vicepresedintelui Joseph Biden, a participat la concertul pre-inaugural "We Are One" (Suntem ca unul, n.r.), la monumentul Lincoln Memorial.

Uriasa manifestare, la care au asistat sute de mii de spectatori, i-a adus laolalta pe unii dintre cei mai mari artisti ai lumii, printre care s-au numarat Bruce Springsteen, Beyonce, Garth Brooks, Sheryl Crow, Shakira, James Taylor, trupa U2.

Fiul lui Martin Luther King a amintit ca tatal sau si-a tinut faimosul discurs "Am un vis" chiar pe acele trepte ale Capitoliului.

Cu aceasta ocazie, mai multi actori au luat cuvantul, unii citind texte istorice. Printre acestia s-au numarat Denzel Washington, Tom Hanks, Ashley Judd si Forest Whitaker.

Actorul Jamie Foxx l-a imitat pe Obama, in aplauzele entuziaste ale multimii.

In stilul inconfundabil, noul presedinte al Americii si-a rostit discursul intitulat "Totul este posibil". El le-a cerut americanilor sa faca "ceea ce e corect, cand vremurile sunt dure".

"In pofida acestor dificultati - in pofida enormei sarcini care se afla in fata noastra- stau aici astazi, la fel de increzator ca oricand, in faptul ca Statele Unite ale Americii vor izbandi - ca visul fondatorilor natiei noastre va continua sa traiasca". Textul intreg al discursului poate fi citit aici.

Luni, Obama si Biden si-au dedicat ziua ajutorarii celorlalti, cu toate ca ar fi trebuit sa-si petreaca timpul repetand "pasii" ceremoniei de marti. Deoarece in data de 19 ianuarie SUA sarbatoreste Ziua Martin Luther King, o sarbatoare in care americanii trebuie sa dea o mana de ajutor in comunitatile lor, presedintele ales a luat parte la activitatile dedicate ajutorarii celor nevoiasi.

Obama a vizitat un centru pentru adolescenti si nu s-a sfiit sa-si dea jos jacheta, sa-si suflece manecile camasii si sa dea cu trafaletul pe un perete care avea nevoie de o mana de var.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ceremonie de inaugurare, #Barack Obama juramant , #stiri externe