Irakul, de acord cu retragerea trupelor SUA inainte de 2011

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 21:00
681 citiri
Irakul, de acord cu retragerea trupelor SUA inainte de 2011

Retragerea trupelor americane combatante din Irak in decurs de 19 luni, adica mai repede decat prevede pactul bilateral de securitate, nu va reprezenta o problema atat timp cat Irakul isi poate echipa trupele la timp.

Presedintele american Barack Obama urmeaza sa isi anunte vineri decizia privind retragerea soldatilor americani din Irak, a anuntat miercuri vicepresedintele Joe Biden, citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Presedintele va face un anunt in acest dosar vineri - cred ca vineri - sau foarte curand", a spus Biden pentru postul de televiziune NBC.

Oficiali americani afirma ca presedintele american Barack Obama inclina pentru o retragerea din Irak in urmatoarele 19 luni, in conditiile in care violentele declansate de invazia americana au scazut in intensitate. Aceasta decizie ar reprezenta un compromis intre promisiunile de campanie privind o retragere in 16 luni si faptul ca unii comandanti americani se tem o retragerea pripita ar putea pune in pericol progresele inregistrate in materie de securitate.

Un acord intre Statele Unite si Irak, semnat intre premierul Nuri al-Maliki si administratia Bush, prevede ca trupele americane trebuie sa se retraga din Irak pana la sfarsitul anului 2011.

"Speram ca retragerea va avea loc asa cum este mentionat in acord", a declarat generalul Mohammed al-Askari, purtator de cuvant al Ministerului irakian al Apararii. "Dar chiar si in aceasta situatie, daca presedintele american decide sa le retraga in 19 luni, cu acordul Guvernului irakian, vom accelera pregatirile pentru a fi gata pana atunci", a adaugat el.

Din punctul de vedere al lui Askari, cel mai important este ca ambele guverne, si cel american si cel irakian, sa fie de acord cu data retragerii si ca Bagdadul sa aiba timp pentru a-si echipa fortele de securitate, care numara aproximativ 600.000 de membri.

"Pregatirea noastra depinde de echiparea armatei irakiene. Depunem eforturi mari si ne folosim relatiile cu diferite tari pentru a reduce timpul necesar pentru echiparea armatei irakiene si obtinem rezultate bune", a dat asigurari oficialul.

Potrivit lui Askari, fortele armate irakiene au nevoie in primul rand de elicoptere. El a afirmat ca au fost inregistrate progrese in ceea ce priveste achizitionarea lor, dar nu a oferit detalii. De asemenea, prima nava de razboi irakiana de dupa caderea lui Saddam Hussein va fi livrata in septembrie si va contribui la asigurarea securitatii transporturilor de petrol. Un al doilea vas urmeaza sa fie livrat la inceputul anului 2010.

Ministrul apararii Abdul Qaeder Jassim a mers recent la Washington unde a discutat, printre altele, posibila achizitionare de tancuri M-1 Abrams si de avioane de lupta F-16.

Desi masacrul dintre irakienii siiti si cei sunniti pare sa se fi incheiat, au in continuare loc destul de des atentate sinucigase sau cu masini-capcana si iau amploare tensiunile dintre guvernul dominat de siiti si minoritatea kurda, din nordul tarii.

Unii oficiali militari americani avertizeaza ca tendinta actuala de imbunatatire a securitatii se poate inversa foarte usor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#trupe americane, #retragere Irak, #Barack Obama , #stiri externe