Israelienii sarbatoresc independenta, palestinienii comemoreaza "catastrofa"

Marti, 06 Mai 2008, ora 15:21
1260 citiri
Israelienii sarbatoresc independenta, palestinienii comemoreaza "catastrofa"

Israelul sarbatoreste 60 de ani de existenta, aniversare care marcheaza pentru palestinieni, anul acesta mai mult ca niciodata, 60 de ani de la "catastrofa", relateaza AFP.

Jamal Al-Roumi, profesor de limba araba in varsta de 51 de ani, traieste intr-o tabara de refugiati la al-Amari, Ramallah. De acolo, el vede colonia Pesagot, infiintata in 1981 pe o colina vecina, ceea ce ilustreaza "nakba" ("catastrofa" in limba araba), ziua formarii statului israelian, care a fortat 700.000 de palestinieni sa devina refugiati.

"In fiecare an vad din casa mea sarbatoarea si artificiile cu ocazia zilei independentei si de fiecare data imi amintesc de parintii mei, care au plecat in 1947 de pe pamantul nostru", din apropiere de Tel Aviv, spune barbatul.

"Ei lanseaza artificii in fata taberei noastre pentru ca ne doare, stiu acest lucru si o fac intentionat", spune Abdel Nasser Bayid, in varsta de 41 de ani, alt locuitor la taberei de refugiati. Pentru Nawal al-Naani, o mama care locuieste tot in aceasta tabara de refugiati, aceasta sarbatoare este un simbol al "nedreptatii si opresiunii".

Daca Israelul este mandru ca a creat un stat modern, cu o economie puternica, bilantul pentru palestinieni este dureros: Cisiordania pare un ghetou, inconjurat de cele 121 de colonii ale israelienilor si presarata de sute de bariere militare.

Construirea "barierei de securitate" a Israelului este pe punctul de a fi incheiata, Fasia Gaza este sub conducerea gruparii islamiste Hamas, iar miscarea Fatah, laica, este la putere in Ramallah, Cisiordania.

Sperantele incheierii unui acord de pace si formarea unui stat palestinian sunt obiective extrem de dificil de atins, in pofida asigurarilor date de americani, care repeta ca doresc o rezolvare a conflictului pana la incheierea mandatului prezidential al lui George W. Bush, in ianuarie 2009.

Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#independenta, #Israel, #sarbatoare, #palestinieni, #comemorare , #stiri externe