Israelul a patruns in Fasia Gaza (Video)

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 23:00
8728 citiri
Israelul a patruns in Fasia Gaza (Video)
Foto: ABC

Armata israeliana a anuntat sambata ca a declansat a doua faza a operatiunii din Gaza. Tancurile israeliene au deschis focul sambata seara asupra pozitiilor Hamas din nordul Fasiei Gaza si li s-a raspuns cu tiruri de mortiera.

In acelasi timp, Hamas ameninta Israelul ca va plati scump interventia militara. Amenintarea este proferata intr-un comunicat transmis la televiziunea miscarii islamiste, al-Aqsa TV, de aripa armata a Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam.

Potrivit Reuters, un oficial al Hamas a declarat televiziunii al-Arabiya ca deja au fost ucisi cativa soldati israelieni in Fasia Gaza.

In Fasia Gaza traiesc aproximativ 1.000 de romani care nu au reusit sa paraseasca zona in ultimele zile, fiind acum in pericol.

Potrivit unui martor ocular palestinian citat de Reuters, o coloana de tancuri, unele executand foc, a intrat in nordul Fasiei Gaza. Coloana a trecut granita la lasarea intunericului si era insotita de elicoptere de lupta.

Ofensiva israeliana impotriva Hamas a intrat sambata in a doua saptamana, dar pana in prezent Israelul a intreprins raiduri aeriene si bombardamente de pe mare asupra Fasiei Gaza. Jurnalistii straini nu au fost lasati in apropierea granitei, unde se desfasoara actiunea militara.

O operatiune terestra era considerata iminenta. Cu putin timp inainte, armata israeliana a recurs pentru prima data de la lansarea ofensivei, in 27 decembrie, la tiruri de artilerie, o tactica ce a precedat in alte ocazii lansarea unor operatiuni terestre.

Operatiunea israeliana, care are drept scop sa se asigure ca tirurile palestiniene cu rachete asupra teritoriului israelian inceteaza, s-a soldat pana in prezent cu aproape 460 de morti in randul palestinienilor si cu 2.350 de raniti, potrivit unor surse medicale palestiniene.

Operatiunea Plumb intarit

"Nu va fi o excursie scolara", a declarat la Canalul 2 al televiziunii israeliene generalul de brigada Avi Benayahu. "Vorbim despre zile lungi si multe", a adaugat el. Afirmatiile sale sunt confirmate si de un comunicat al armatei israeliene citat de AFP.

"In urma cu putin timp, fortele apararii israeliene au inceput sa puna in aplicare cea de a doua faza a operatiunii "Plumb intarit". Forte terestre au inceput sa se desfasoare in interiorul Fasiei Gaza", informeaza documentul.

"Un numar important de forte participa la aceasta etapa a operatiunii, inclusiv infanterie, tancuri, forte de geniu, artilerie si informatii cu sprijinul aviatiei, marinei, agentiei de securitate israeliene si a altor agentii de securitate", potrivit aceleiasi surse.

Armata intentioneaza sa preia controlul asupra sectoarelor din Fasia Gaza de unde sunt lansate rachete impotriva Israelului de mai multe luni, indica si un comunicat al presedintiei Consiliului.

Ehud Barak avertizeaza Hezbollah

Israelul este pregatit pentru orice eventualitate la granita cu Libanul, a declarat, sambata seara, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, adresand un avertisment implicit miscarii libaneze Hezbollah.

Presedintia UE spune ca actiunea israeliana este defensiva

Presedintia ceha a Uniunii Europene a declarat sambata ca operatiunea terestra lansata de armata israeliana in Fasia Gaza este o actiune "defensiva, nu ofensiva".

"In acest moment, din perspectiva ultimelor zile, intelegem acest pas ca o actiune defensiva, nu ofensiva", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei cehe, Jiri Potuznik.

Ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, va conduce duminica o delegatie UE ce va vizita regiunea. Purtatorul de cuvant a declarat ca Presedintia va astepta rezultatele acestei vizite.

Cehia a declarat la preluarea presedintiei UE, la 1 ianuarie, ca face din rezolvarea situatiei din Orientul Mijlociu una din prioritatile sale.

Vezi imagini cu trupele israeliene patrunzand in Gaza si cu haosul din spitale

RAZBOI IN GAZA: 5 copii palestinieni au fost ucisi in bombardamente luni dimineata

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#trupe Israel Gaza, #ofensiva israeliana , #stiri externe