Israelul ar putea ataca Iranul chiar si fara aprobarea SUA

Miercuri, 11 August 2010, ora 21:21
2563 citiri
Israelul ar putea ataca Iranul chiar si fara aprobarea SUA

Israelul ar putea ataca Iranul in decurs de un an, chiar fara aprobarea Washingtonului, daca Guvernul va aprecia ca aceasta este singura cale de a opri programul nuclear al Teheranului, relateaza revista Atlantic.

Autorul articolului, Jeffrey Goldberg, scrie ca "s-a ajuns la un consens ca sansele ca Israelul sa lanseze un atac pana in iulie sunt de peste 50%".

Goldberg si-a bazat concluziile pe discutii cu peste 40 de fosti si actuali oficiali israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu, precum si cu multi oficiali americani si arabi.

Daca Israelul ataca, ii va spune Washingtonului ca o face pentru ca "un Iran nuclear reprezinta cea mai grava amenintare dupa Hitler la adresa supravietuirii fizice a poporului evreu", potrivit jurnalistului.

"Israelienii vor spune si ca ei cred ca au o sansa rezonabila sa intarzie programul nuclear iranian cu cel putin trei, pana la cinci ani. Ei le vor spune omologilor americani ca Israelul nu mai are alta alegere", a scris el.

Netanyahu a refuzat sa ii comunice lui Goldberg programul de actiune sau daca ia in calcul optiunea militara. Dar discutiile avute cu alti oficiali l-au determinat pe jurnalist sa conchida ca premierul crede ca Iranul este o problema mondiala, nu numai a Israelului, si ca "lumea, condusa de Statele Unite, are datoria sa se ocupe de el".

Insa liderul israelian nu are mare incredere in sanctiuni, dar va astepta pana in decembrie sa vada daca functioneaza diplomatia Occidentului.

De asemenea, Israelul asteapta sa vada daca presedintele Barack Obama va aproba chiar un atac american asupra centrelor nucleare iraniene, dar oficialii de la Ierusalim "au indoieli ca cineva care s-a pozitionat drept opusul lui George W. Bush, autor al invaziilor din Afganistan si Irak, ar lansa un atac preventiv asupra unei natiuni musulmane".

Daca israelienii ajung la concluzia ferma ca Obama nu va lansa un atac asupra Iranului, indiferent de circumstante, atunci va incepe numaratoarea inversa pentru un atac israelian, a spus Goldberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Israel atac program nuclear, #Iran SUA premier popor , #stiri externe
Comentarii
Poza AlmanahePeNaLe
AlmanahePeNaLe
rank 3
In 1948 arabii au dorit eliberarea teritoriilor arabe pe care s-a instalat Israel cu votul ONU in buzunar, amenintand ca ii va arunca in mare. Nici acum nu e tarziu .