Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Israelul promite sa apere imunitatea juridica a soldatilor sai

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 10:26
1231 citiri
Israelul promite sa apere imunitatea juridica a soldatilor sai
Foto: Newsday

Apelurile internationale de investigare a presupuselor crime de razboi comise de Israel in Fasia Gaza l-au facut pe premierul Ehud Olmert sa promita militarilor protectia statului in privinta eventualelor urmariri penale.

"Comandantii si soldatii trimisi in Gaza ar trebui sa stie ca sunt in siguranta pe plan juridic, iar Israelul le va oferi asistenta pe acest front si-i va apara, asa cum ei ne-au aparat cu trupurile lor in timpul operatiunii din Gaza", a declarat premierul, citat de Reuters.

Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Malki, a spus, dupa o reuniune la Bruxelles cu omologii sai din UE, Egipt, Turcia si Iordania, ca aceste comentarii ale lui Olmert nu ar trebui sa impiedice actiuni judicare impotriva militarilor israelieni. "Nu inseamna ca exista o imunitate impotriva actiunilor legale", a declarat el.

Saptamana trecuta, armata a cerut presei locale si straine din Israel sa nu publice numele vreunor comandanti din razboiul din Gaza si sa le acopere fetele in fotografiile si inregistrarile video, temandu-se ca acestia ar putea fi identificati si arestati cand s-ar afla in strainatate.

Olmert a declarat ca Ministerul israelian al Justitiei se va consulta cu expertii in drept ai tarii, pentru "a gasi raspunsuri la posibilele chestiuni legate de activitatile militare israeliene" din razboiul de 22 de zile.

Circa 1.300 de palestinieni, printre care cel putin 700 de civili, au murit in ofensiva israeliana, ceea ce a facut oficiali ai ONU sa ceara investigatii independente pentru a se stabili daca Israelul a comis crime de razboi.

Amnesty International a spus ca Israelul ar fi folosit munitii cu fosfor alb - care poate provoca arsuri extrem de grave - in zone aglomerate din Fasia Gaza, fara sa tina cont de civili, ceea ce constituie o crima de razboi. Israelul spune ca a folosit armele in limitele legilor internationale, dar armata israeliana a deschis o ancheta privitoare la folosirea munitiilor cu fosfor alb in acest conflict.

Noul trimis special american in Orientul Mijlociu, George Mitchell, este asteptat in Israel miercuri. El intentioneaza sa se duca in Cisiordania, Egipt si Iordania, iar un diplomat occidental a spus ca Siria nu este deocamdata inclusa in program.

Curtea Penala Internationala de la Haga nu are jurisdictie pentru a investiga in Fasia Gaza, pentru ca aceasta zona nu este un stat. Iar, pentru ca Israelul nu a semnat statutul de la Roma privitor la aceasta instanta, anchetarea sa ar necesita un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. O astfel de propunere ar fi probabil respinsa de aliatul Israelului in Consiliu, Statele Unite.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#conflict Fasia Gaza, #Ehud Olmert, #crime de razboi , #stiri externe