ISS a facut o manevra pentru a evita inca un deseu spatial

Luni, 23 Martie 2009, ora 20:29
1029 citiri
ISS a facut o manevra pentru a evita inca un deseu spatial

Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost coborata pe o orbita mai aproape de Pamant ca masura de precautie, pentru a evita apropierea prea mare a unui deseu in timpul iesirii in spatiu a doi astronauti, luni.

Motoarele orbitale ale lui Discovery au fost actionate timp de trei ore pentru a reduce altitudinea ISS cu circa 3.300 de metri, la 358,8 kilometri deasupra planetei, a explicat luni Bill Jeffs, unul dintre purtatorii de cuvant ai Centrului spatial Johnson de la Houston, Texas, potrivit AFP.

Manevra a avut scopul de a crea o distanta sigura fata de deseul care ar fi urmat sa se apropie de ISS la doua ore de la inceputul iesirii in spatiu a astronautilor Richard Arnold si Joseph Acaba, prevazuta la ora 15.43 GMT (17.43, ora Romaniei), a precizat el pentru AFP.

Deseul este un fragment dintr-o racheta chineza lansata 1999 si care s-a dislocat in martie 2000, avand o lungime de circa zece centimetri.

Este al deseu semnalat in apropierea ISS in ultimele saptamani. Deseurile spatiale sunt considerate o amenintare pentru cei circa 800 de sateliti comerciali sau militari despre care se estimeaza ca opereaza in spatiu, ca si pentru ISS, pe care se afla in permanenta un echipaj incepand din noiembrie 2000. Exista peste 18.000 de deseuri spatiale a caror existenta este cunoscuta si fac obiectul unei monitorizari permanente.

A fost pusa in functiune masina de reciclat urina

Pe de alta parte, comandantul Expeditiei 18 a ISS, americanul Michael Fincke "a reusit duminica sa puna in functiune masina de reciclat urina", dupa inlocuirea unei piese defecte cu una adusa de Discovery.

"Un prim esantion de apa provenita din urina a fost obtinut cu succes", a adaugat el, adaugand ca alte esantioane vor fi produse in urmatoarele zile, pentru ca echipajul Discovery sa le aduca pe Pamant, unde vor fi analizate pentru a se verifica daca apa poate fi consumata in siguranta.

Dispozitivul de reciclare livrat ISS in noiembrie si care nu a functionat niciodata, este esential pentru a permite dublarea echipajului permament de pe statia spatiala (de la trei la sase) si expeditii de durata mai lunga in spatiu - misiuni pe Luna si, mai tarziu, misiuni locuite pe Marte.

Transportarea de cantitati mari de apa cu naveta sau alte vase spatiale presupune ca acestea nu pot transporta alte echipamente si, de asemenea, este foarte costisitoare.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#ISS deseu spatial, #masina reciclat urina, #manevra evitare spatiu , #stiri externe