Istoria celor mai faimoase bauturi spirtoase europene

Duminica, 16 Martie 2008, ora 23:58
22062 citiri
Istoria celor mai faimoase bauturi spirtoase europene

Fie ca a ajutat la trecerea peste incercarile vietii, fie ca a acompaniat momentele fericite, alcoolul a insotit dintotdeuna omul. Aproape fiecare civilizatie care a existat vreodata pe fata pamantului a descoperit reteta prepararii berii, fermentarii vinului sau a distilarii bauturilor spirtoase.

"Taria" este un lichid care contine alcool etilic, purificat prin distilare dintr-o substanta fermentata, continand fructe, legume sau cereale. "Spirits" cum sunt denumite in engleza, sunt bauturile distilate putin bogate in zahar si care contin cel putin 35% alcool. Printre cele mai faimoase produse din Europa se numara absintul, brandy-ul, ginul, grappa, vodka si whisky-ul.

Absintul

Absintul este o bautura alcoolica tare, verzuie si amaruie la gust, preparata din uleiuri eterice de pelin, anason si alte plante aromatice. Denumirea bauturii vine de la "Artemisia absinthium", numele latin al plantei medicinale, cunoscuta in romana ca "pelin". Absintul a fost creat tarziu, abia in 1792, cand doctorul francez Pierre Ordinaire a creat o reteta originala din mai multe esente de plante aromatice, printre care pelin si anason.

Licoarea nediluata avea intre 60% si 85% alcool si producea un efect halucinogen, datorat unui compus chimic aflat in structura pelinului. Bautura verzuie a devenit rapid favorita artistilor si intelectualilor boemi din Europa, dar reteta originala a fost interzisa in aproape toata Europa. La sfarsitul secolui XX, licoarea bahica a reaparut in Cehia, insa sub o alta forma.

Brandy-ul

Brandy-ul este un termen general folosit pentru vinul distilat, continand de obicei alcol in proportie de 40-60%. Produsul mai poate contine si alte fructe, in functie de savoare care se vrea imprimata. De obicei, brandy-ul, care se consuma dupa masa, este colorat cu caramel pentru a se imita efectul imbatraniri in butoaie de lemn.

Originile bauturii nu sunt foarte clare, dar se crede ca a aparut prima data in secolul XII, devenind foarte populat 200 de mai tarziu. Initial vinul s-a distilat ca o metoda de prezervare si pentru a deveni mai usor de transportat pentru negutatori. Intentia era ca produsul sa se consume prin adaugare de apa, eliminata in procesul de ditilare, dar s-a descoperit ca bautura este mai bun in aceasta forma.

Ginul

Ginul este o bautura alcoolica spirtoasa, aromata, cu fructe de ienupar, desi mai poate avea arome de anason, scortisoara, coaja de portocala sau lamaie, radacini si seminte de angelica, coriandru sau prune salbatice. Concentratia de alcool variaza intre 40-45%. Este utilizat, in special, ca ingredient de baza in diverse cocteiluri cum ar fi martini. Ginul isi are originea in Olanda, in secolul XVII. Realizarea lui este atribuita doctorului Franciscus Sylvius. Ginul era vandut in farmacii si utilizat in tratarea afectiunilor renale si gastrice, lumbago, calculilor si gutei. S-a raspandit in Anglia dupa ce Wilhelm al III-lea de Orania a fost incoronat in urma Revolutiei Glorioase.

Grappa

Grappa este o bautura distilata, mai putin cunoscuta, obtinuta din boasca de struguri, produsa numai pe teritoriul Italiei. Licoarea contine intre 38% si 80% alcool si a fost realizat din dorinta de a nu pierde nimic din ce pot oferi strugurii. Astfel din resturile ramase de la vin, maestri obtin inca o bautura foarte asemanatoare tescovinei autohtone. Pentru fabricarea grappei nu este suficient o boasca de calitate si alambicuri traditionale italiene. Elementele care fac diferenta intre grappa si alte distilate sunt experienta si priceperea expertilor care se ocupa de distilare, persoane considerate a fi inzestrate cu calitati exceptionale, ce dau bauturii o personalitate aparte.

Vodka

Vodka este probabil cea mai populara bautura tare din lume. Produsul transparent contine apa si etanol, distilat din substante fermentate de cartofi, sfelca de zahar sau cereale. Concentratia de alcool variaza intre 35% si 50%. Vodka clasica, ruseasca, lituaniana sau poloneza are 40% concentratie, cea ce este in acord cu standardele rusesti pentru producerea bauturii, introduse in 1894, de Alexandru al III-lea. Chimistul Dmitri Mendeleev a stabilit ca proportia optima de tarie pentru vodka este de 38% alcool. Desi vodka simpla simpla este foarte populara doar in Europa de Est si de Nord, produsul este folosit la nivel mondial, pentru prepararea cocktailurilor.

Whisky-ul

Whisky-ul este o bautura alcoolica obtinuta prin distilarea maltului de orz, secara, grau si chiar porumb fermentat. Bautura este produsa in mai multe tari, insa in Irlanda si Scotia este produsa inca din 1405 si 1496. Pentru a-si proteja traditia, Scotia a patentat termenul de "Scotch". Introducerea Whisky-ului in Europa s-a datorat, potrivit istoricilor, maurilor. Mai tarziu, celtii au practicat distilarea pentru a obtine asa-numita "Uisge beatha" ("Apa Vietii").

In 1494 exista o forma clara de productie de masa, distilarea fiind folosita sistematic in Scotia - 8 boluri de malt erau suficiente pentru producerea a 1500 de sticle. In secolul al XIV-lea insa, gustul a ceea ce cunoastem astazi era foarte diferit, tocmai pentru ca bautura se consuma in stare "cruda". Senzatia gustativa mai mult decat placuta a produsului maturat a fost, evident, descoperita din intamplare, dupa ce o sticla cu whisky fusese uitata undeva timp indelungat.

Data fiind popularitatea sa constanta si esecurile inregistrate de interzicerea sa, alcoolul va continua probabil sa insoteasca existenta umana pana la sfarsit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
#Bauturi spirtoase, #alcool, #Europa , #stiri externe