Izbucnirea lui Erdogan la Davos aduce prejudicii Ankarei

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 21:44
2642 citiri
Izbucnirea lui Erdogan la Davos aduce prejudicii Ankarei

Reactia nervoasa a premierului turc Recep Tayyip Erdogan de la Davos a tensionat relatiile dintre Turcia si Israel si a afectat ambitiile Ankarei de a deveni un personaj-cheie in rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu.

"Acest gest este un punct de ruptura important si ar putea modifica perceptia Occidentului asupra Turciei", a comentat Arif Keskin, analist la centrul de cercetare euro-asiatic ASAM, potrivit AFP.

Acest specialist in problemele palestiniene considera ca Turcia ar putea esua in eforturile sale de a deveni un mediator important in conflictele din regiune, cerand includerea gruparii islamiste palestiniene Hamas in ecuatia din Orientul Mijlociu.

"Premierul a luat conflictul personal din cauza trecutului sau", pentru ca inainte de a veni la putere la conducerea unui partid de origine islamista in 2002, a fost un aparator al islamului radical.

Erdogan a parasit nervos joi o dezbatere de la Forumul de la Davos, dupa o pledoarie a presedintelui israelian Shimon Peres in favoarea ofensivei pe care Israelul a lansat-o in Fasia Gaza.

Intrerupt in momentul in care raspundea la pledoaria lui Peres de jurnalista care modera dezbaterea, premierul turc a parasit forumul promitand ca nu se va mai intoarce niciodata si reprosandu-i jurnalistei ca nu l-a lasat sa vorbeasca.

Dar inainte sa plece, el a facut declaratii dure, spunandu-i lui Peres: "Aveti psihologia unui vinovat (...) Stiti foarte bine sa omorati oameni".

Vineri, agentia turca Anatolia a anuntat ca Peres si-a exprimat regretul pentru incident intr-o dicutie telefonica. Presedintia israeliana a dezmintit insa ca Peres i-ar fi prezentat scuze premierului turc.

Guvernul format de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), pe care Erdogan il conduce, si-a oferit serviciile de mediator intre palestinieni si israeliani, sperand astfel ca va dovedi Uniunii Europene ca aderarea sa este utila.

Turcia, tara musulmana, dar laica, a organizat deja in 2008 patru serii de negocieri indirecte intre diplomatii israelieni si cei sirieni.

In pofida ofertei de mediere, Erdogan a facut declaratii antiisraeliene inca de la inceputul ofensivei din Fasia Gaza, ajungand chiar sa fie acuzat pro-Hamas, desi Turcia a semnat in 1996 un acord de cooperare militara cu Israelul, sfidand protestele tarilor arabe si ale Iranului.

Ulterior, cooperarea pe toate planurile dintre cele doua state s-a consolidat, in pofida unor perioade de tensiune, provocate, spre exemplu, de vizita la Ankara, din februarie 2006, a unei delegatii Hamas conduse de Khaled Meshaal, liderul in exil al gruparii palestiniene.

In opinia analistului politic Rusen Cakir, gestul lui Erdogan nu este lipsit de importanta si ar putea chiar sa aiba consecinte asupra relatiilor dintre Ankara si Statele Unite, principalul aliat al statului israelian.

"Turcia ar putea beneficia de simpatia tarilor arabe, dar ea nu mai poate juca rolul de mediator in Orientul Mijlociu. Credibilitatea AKP si a lui Erdogan a fost distrusa", a comentat Cakir pentru postul de televiziune NTV.

Kadri Gursel, comentator la cotidianul liberal Milliyet, l-a criticat pe Erdogan pentru ca a dat impresia ca este "partizanul unei organizatii radicale", adaugand ca eforturile Turciei de integrare vor fi afectate, daca "Erdogan intentioneaza sa devina un Hugo Chavez al Orientului Mijlociu".

Alti analisti sunt insa mai putin pesimisti.

"Nu este vorba de un scandal si nici de un act de eroism", a comentat Ihsan Dagi de la Universitatea Orientului Mijlociu, din Ankara, spunand ca nu va exista o criza diplomatica intre Turcia si Israel.

"Turcia priveste mai mult ca niciodata spre Occident si incearca sa impuna gruparea Hamas drept un posibil interlocutor in ecuatia" pentru o rezolvare a problemei, a subliniat Dagi la postul NTV.

Vineri, Erdogan si-a mentinut gestul, care a fost pe de alta parte salutat de populatia turca si gruparea islamista palestiniana Hamas.

Peste 3.000 de sustinatori ai partidului sau l-au primit ca pe un erou in zorii zilei de vineri, la aeroportul din Istanbul.

Cateva mii de persoane s-au adunat la Istanbul, purtand drapelul palestinian si pe cel al Turciei, la inaugurarea unei noi magistrale de metrou, pentru a-l primi pe Erdogan. "Nu permitem nimanui sa trateze un premier turc fara respect", a declarat premierul.

Potrivit lui Erdogan, criticile Guvernului sau cu privire la ofensiva din Gaza vizeaza in primul rand executivul israelian, nu cetatenii Israelului. El a respins criticile cu privire la o manevra politica inainte de alegerile municipale, prevazute pentru 29 martie in Turcia.

Armata turca, ce coopereaza cu Israelul din 1996, a evocat vineri "interese" bilaterale, sugerand ca legaturile militare dintre cele doua state nu vor fi afectate.

Pe de alta parte, Hamas a salutat gestul lui Erdogan, purtatorul de cuvant al gruparii aducand un "omagiu pozitiei curajoase a premierului turc".

Presedintele palestinian Mahmud Abbas va efectua o vizita de o zi in Turcia saptamana viitoare, a anuntat vineri un oficial al presedintiei turce, fara sa precizeze o data.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Recep Tayyip Erdogan, #Forum Davos conflict , #stiri externe