Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Joi si vineri ne asteapta un summit UE tensionat

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 16:35
778 citiri
Joi si vineri ne asteapta un summit UE tensionat
Foto: Delegation of the European Commission to the State of Eritrea

Un proiect UE este amenintat cu esecul de revedincarile nationale, in special ale Germaniei, Italiei si Poloniei, exprimate inaintea summit-ului de joi si vineri.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat luni ca se opune oricarei masuri care "pune in pericol locuri de munca sau investitii in Germania".

La randul sau, seful diplomatiei italiene Franco Frattini a reamintit ca tara sa isi va folosi dreptul de veto, daca cererile sale pentru a-si proteja industria manufacturiera nu sunt indeplinite.

Londra respinge ideea unui fond european de solidaritate pentru a ajuta tarile din Europa de Est sa se conformeze exigentelor planului, iar Varsovia continua sa ceara timp si bani pentru a-si "ecologiza" termocentralele pe carbune, extrem de poluante, comenteaza AFP.

Aceasta spirala de conditii pune la grea incercare capacitatea presedintiei franceze a Uniunii Europene de a obtine compromisuri acceptabile. Convinsa ca a "finalizat 90% din pachet", Franta a promis o noua propunere pentru miercuri, cu o zi inaintea summitului, in speranta de a parcurge si cei 10% care i-au mai ramas.

"Va fi un summit foarte dur", au prezis mai multi oficiali francezi.

Ultimele negocieri se vor referi la exceptiile cerute de tarile membre pentru a-si proteja sectoarele industriale cele mai vulnerabile din cauza efortului presupus de reducerea emisiilor de gaz de sera.

"Acum se vede culoarea banilor. Fiecare isi urmareste interesele nationale", a spus ironic europarlamentarul britanic Graham Watson, presedintele grupului liberal-democrat.

Seful statului francez Nicolas Sarkozy a plasat foarte sus ambitiile pentru acest ultim summit al presedintiei franceze a UE, caci vizeaza un dublu acord, pentru pachetul energie-clima si pentru planul de relansare de 200 de miliarde de euro, destinat sa ajute UE sa iasa din recesiune. Si acest plan suscita frictiuni.

"Pachetul energie-clima este parte a solutiei pentru criza economica, pentru ca va permite crearea de locuri de munca, favorizand investitiile si reducand dependenta UE de gazul si petrolul importat", sustin Stavros Dimas, comisar european pentru mediu.

Europenii si-au luat in martie 2007 angajamentul de a indeplini un triplu obiectiv pana in 2020: sa isi reduca cu 20% emisiile de gaze de sera fata de nivelul din 1990, sa isi acopere 20% din consumul de energie din resurse regenerabile si faca economii de energie de 20%.

Pachetul energie-clima reprezinta punerea in aplicare a acestui angajament.

Industria trebuie sa isi reduca in total cu 21% emisiile de gaze de sera in opt ani si sa isi modernizeze tehnologiile in toate domeniile de activitate pentru a polua mai putin.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#summit UE tensionat, #pachet energie clima , #stiri externe
Comentarii
J
Jijel de la Cioflinceni
rank 1