Josef Fritzl spune ca daca ar fi fost un monstru si-ar fi ucis victimele

Joi, 08 Mai 2008, ora 08:16
3544 citiri
Josef Fritzl spune ca daca ar fi fost un monstru si-ar fi ucis victimele

Austriacul Josef Fritzl care si-a tinut fiica inchisa in pivnita casei timp de 24 de ani a declarat, prin intermediul avocatului sau, ca nu este un monstru si ca, daca ar fi vrut, si-ar fi putut ucide victimele, relateaza AFP.

"I-as fi putut ucide pe toti si nu s-ar fi intamplat nimic si nu s-ar fi stiut nimic niciodata", a declarat tatal incestuos, care se plange, pe de alta parte, de acoperirea mediatica a cazului sau, care nu ar fi obiectiva.

Fritzl a fost audiat, miercuri, de procurorul Christiane Burkheiser, de la Parchetul din Sankt-Polten, iar suspectul s-a declarat "dispus sa coopereze" in ancheta.

Discutia dintre Fritzl (73 de ani) si tanara magistrata de 32 de ani a durat "circa 90 de minute" si s-a desfasurat la penitenciarul de la Sankt-Polten, unde Fritzl se afla in detentie provizorie.

Audierea a avut loc doar in prezenta unui grefier si a avut ca tema "elemente biografice personale, precum si cariera profesionala" a suspectului, pentru a-i permite procurorului sa-si faca o imagine despre personalitatea acestuia.

Christiane Burkheiser a inspectat personal, la inceputul saptamanii, pivnita din casa lui Josef Fritzl.

Urmatoarea audiere va avea loc abia peste circa doua saptamani, pentru ca Parchetul asteapta mai intai rapoartele anchetatorilor. Acestia si-au continuat perchezitiile in buncarul de sub casa suspectului.

De cand a fost plasat in arest preventiv, Fritzl pastreaza tacerea, la sfatul avocatului sau, care are de gand sa pledeze in baza argumentului iresponsabilitatii penale a clientului sau pentru a-l feri pe acesta de riscul de a-si petrece restul zilelor in inchisoare.

Avocatul Rudolf Mayer spune ca Josef Fritzl insista asupra faptului ca a acceptat de bunavoie spitalizarea, la 19 aprilie, intr-o stare critica, a celui mai mare dintre copiii nascuti in urma relatiei incestuoase.

Spitalizarea tinerei in varsta de 19 ani a permis ca drama care se petrecea de 24 de ani in pasnicul orasel austriac sa iasa la iveala. Medicii au lansat un apel la televiziune pentru a intra in contact cu mama tinerei, care suferea de o boala misterioasa.

Tanara Kerstin nu vazuse niciodata lumina zilei si timp de 19 ani a vegetat in pivnita, impreuna cu mama sa, Elisabeth, in varsta de 42 de ani, si cu cei doi frati, in varsta de 18 si respectiv 5 ani, sechestrati de tatal si totodata bunicul lor.

"Fara mine, Kerstin n-ar mai fi in viata", a afirmat Josef Fritzl, citat de avocatul. Medicii de la spitalul din Amstetten au spus luni ca sunt "usoare progrese" in starea de sanatate a victimei, care ramane insa in continuare intr-o coma artificiala.

Josef Fritzl risca inchisoarea pe viata daca se dovedeste ca este vinovat de omuciderea prin neglijenta a bebelusului mort in 1996, la putin timp dupa nasterea sa in pivnita.

In caz contrar, el nu risca decat 15 ani inchisoare pentru violuri repetate soldate cu sarcini sau zece ani pentru sechestrare. Aceste pedepse nu se cumuleaza.

In 1984, Fritzl a determinat-o pe fiica sa Elizabeth, sub un pretext oarecare, sa coboare in pivnita casei lor din Amstetten, oras din estul Austiei. Acolo, a legat-o in lanturi si a sechestrat-o sustinand ca fata disparut pentru a se alatura unei secte.

Trei dintre copiii cu Elizabeth au fost crescuti de Fritzl si sotia sa, Rosemarie, dupa ce el a pretins ca fiica i-a lasat in pragul usii cu o scrisoare in care spunea ca nu poate avea grija de ei. Alti trei copii au ramas incuiati in pivinita subterana impreuna cu mama lor, iar un al saptelea a murit la scurt timp dupa nastere.

Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Guvernul american plătește 139 de milioane de dolari gimnastelor agresate sexual de medicul lotului național. Printre ele se află şi campioana olimpică Simone Biles
Cazul Larry Nassar, care a provocat un scandal internaţional, continuă să zguduie lumea gimnasticii: guvernul american a anunţat marţi că va plăti aproape 139 de milioane de dolari...
#victime, #monstru, #Josef Fritzl , #stiri externe