Joseph Stiglitz: Ce evenimente tip "lebada neagra" pandesc planeta

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 09:10
4392 citiri
Joseph Stiglitz: Ce evenimente tip "lebada neagra" pandesc planeta

Triplul dezastru din Japonia si recesiunea globala reprezinta lectii grave cu privire la esecul societatilor de a trata riscurile, sustine binecunoscutul economist Joseph E. Stiglitz.

Consecintele cutremurului din Japonia, in special criza nucleara de la centrala Fukushima, aduc aminte observatorilor de crahul financiar american ce a precipitat Marea Depresiune. Ambele evenimente ofera lectii grave cu privire la riscuri si cat de rau le trateaza pietele si societatile, scrie Stiglitz, castigator al premiului Nobel pentru economie si profesor la Universitatea Columbia, pentru Al Jazeera.

Dintr-un anumit punct de vedere, nu exista comparatie intre tragedia cutremurului, cu zeci de mii de morti si disparuti, si criza financiara. Insa criza nucleara de la Fukushima suporta comparatia cu acest eveniment.

Experti din domeniul nuclear si financiar au dat asigurari intregii lumi ca noile tehnologii au eliminat riscul unei catastrofe. Evenimentele au dovedit ca au gresit: riscurile nu numai ca existau, dar consecintele lor erau atat de enorme incat sterg cu usurinta orice beneficii ar presupune sistemul si pe care incearca liderii industriei sa le promoveze.

Inainte de Marea Depresiune, marii ganditori economici americani spuneau ca toata lumea trebuie sa invete sa stapaneasca riscul. Instrumentele financiare inovative au permis distribuirea riscului in economie. Ganditorii economici nu au indus in eroare toata societatea, ci si pe ei insisi.

Acestia nu au inteles pericolele fenomenelor rare, cu consecinte uriase, numite uneori "lebede negre". Evenimentele care trebuiau sa se intample o data la un secol - sau o data in viata universului - par sa se intample o data la zece ani. Mai rau, nu doar ca au subestimat grav frecventa acestor evenimente, ci si distrugerile uriase pe care acestea le pot produce.

Economia si psihologia ajuta sa intelegem de ce nu ne pricepem sa manageriem aceste riscuri, scrie Stiglitz. Nu avem o baza empirica pentru a judeca evenimente rare, asa ca este dificil de facut o estimare corecta. In astfel de circumstante, intervine gandirea pozitiva. Un sistem care socializeaza riscurile si privatizeaza castigurile este destinat unui management gresit al riscului.

Toate acestea ne duc la intrebarea urmatoare: mai sunt si alte evenimente de tip "lebada neagra" care abia asteapta sa se intample? Din nefericire, unele din riscurile mari cu care ne confruntam astazi nici macar nu sunt evenimente rare. Vestea buna este ca aceste riscuri pot fi controlate cu costuri mici sau chiar gratis. Vestea proasta este ca asta intampina o opozitie politica puternica, intrucat sunt persoane care au de castigat de pe urma acestei situatii.

Bancile mari si pietele in care participa stiu acum ca se pot astepta la o salvare de urgenta daca au probleme. Ca rezultat al acestui "risc moral", aceste banci pot imprumuta in termeni favorabili, ceea ce le da un avantaj competitiv bazat nu pe o performanta superioara, ci pe putere politica. Structurile care incurajeaza excesul in asumarea riscurilor raman neschimbate.

La fel se intampla si in chestiunea nucleara. In vreme ce Germania si-a inchis vechile reactoare nucleare, SUA si alte tari continua sa opereze centralele nucleare, chiar si pe cele care au problemele de constructie ale centralei de la Fukushima.

Existenta insasi a industriei nucleare se bazeaza pe subventiile secrete de la stat - costurile suportate de societate in eventualitatea unui dezastru nuclear, la fel ca si costurile de debarasare de combustibilul nuclear epuizat.

Pentru planeta mai exista un risc, care, ca si celelalte enumerate inainte de Stiglitz, este aproape o certitudine: incalzirea globala si schimbarea climatica. Daca ar exista alte planete pe care sa ne putam muta, la costuri mici, in eventualitatea ca se intampla ceea ce oamenii de stiinta spun ca este o certitudine, atunci acesta este un risc care merita asumat. Cum nu exista, nu se asuma acest risc.

Costurile reducerii emisiilor palesc in comparatie cu posibilele riscuri pe care le poate intampina lumea. Chiar daca eliminam optiunea nucleara, aceasta fraza ramane valabila. Intr-adevar, companiile de carbune si petrol ar suferi, iar tarile mari poluatoare ar plati un pret mai mare decat cele cu un stil de viata mai putin risipitor.

In cele din urma, noi toti, ca si societate, pariem - cu bancile mari, cu centralele nucleare, cu planeta. Putinii norocosi - bancherii care ne risca economia si proprietarii companiilor energetice care ne risca planeta - ar putea scapa teferi. Dar in general si cu certitudine, noi ca societate, ca toti jucatorii de jocuri de noroc, vom pierde.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Joseph Stiglitz risc economie, #Stiglitz dezastru nuclear fukushima, #marea depresiune, #recesiune globala , #stiri externe