L'Espresso: Basescu, Berlusconi din Balcani

Vineri, 18 Iunie 2010, ora 10:37
2615 citiri
L'Espresso: Basescu, Berlusconi din Balcani

Saptamanalul italian l'Espresso, de centru-stanga, ii dedica presedintelui Traian Basescu un amplu articol sub titlul provocator "Romania sunt Eu".

Revista, care este editata de un grup de presa in conflict deschis cu premierul italian, dedica patru pagini Romaniei si sefului de la Cotroceni, prezentat drept un fel de "Berlusconi din Balcani poreclit si Silvio din Carpati".

Este primul "articol - portret" al unui presedinte roman publicat de un prestigios ziar italian in ultimii 10 ani. Chiar daca tonul nu este deloc magulitor si nici macar neutru, iar in finalul articolului, autorul critica de fapt atat Bucurestiul cat si Roma, administratia de la Cotroceni fiind prezentata drept un fel de copie la indigo a guvernului Berlusconi, scrie Adevarul.

"Arogant, demagog, nepotist, populist, cu ticuri de mic dictator, Basescu se nimereste in fruntea Romaniei intr-un moment de rascruce, ce risca sa aiba efecte devastatoare asupra unei tari si asa sarace, care face cu greu fata crizei economice", scrie Tommaso Cerno in l'Espresso, sustinand ca Basescu si Berlusconi se aseamana aproape ca doua picaturi de apa.

Silvio Berlusconi, comparat cu Nicolae Ceausescu

Pentru l'Espresso, cei doi lideri, roman si italian, "se aseamana ca doua picaturi de apa, mai ales la capitolul vicii, gafe, glumite si ura pentru comunisti. Singura diferenta din acest punct de vedere, este ca Basescu chiar a fost membru al partidului comunist, dar si-a schimbat naravul dupa 89, realizand ca deschiderea dosarelor fostei securitati intr-o tara atat de chinuita de regimul comunist inainte de 89, ar putea garanta si ceva voturi. (..)Nu degeaba Romania a devenit un caz impresionant" , scrie autorul articolului.

In Romania - continua l'Espresso - "Traian, al carui nume evident te face sa te gandesti la imparatul roman ce a cucerit Dacia, este politicianul roman cel mai iubit si cel mai urat dupa Nicolae Ceausescu (..)Se afla deja la al doilea mandat in fruntea unei tari care risca sa iasa sugrumata de criza pe plan economic la nici 3 ani de la intrarea in Uniunea Europeana.

Si aceasta din cauza noilor masuri de austeritate pe care Basescu le promoveaza alaturi de guvernul Boc, chiar daca acestea pun din nou la grea incercare mai ales pe romanii mai loviti de soarta ca functionarii publici de pilda ale caror salarii de foame vor fi oricum micsorate drastic cu 25 % (..) Si cand te gandesti ca la inceput, Basescu incerca sa minimalizeze efectele crizei economice iar pentru a da bun exemplu alegatorilor se declarase pregatit sa revina la vechea Dacie si sa manance doar rosii (...)"

Din articol nu lipseste nici fiica presedintelui: "europarlamantarul Elena Basescu, 29 ani, fost top model cu diploma de licenta in relatii internationale - scrie L'Espresso - poarta acelasi nume ca sotia raposatului Ceausescu si este cunoscuta in localurile chic din Bucuresti mai degraba ca Barbie sau Paris Hilton.

Elena are aceleasi obiceiuri nocturne ca tatal petrecaret - scrie L'Espresso - care dupa ce localul sau preferat Golden Blitz a fost demolat, s-a reprofilat si el oricum rapid si a inceput sa frecventeze alte restaurante ca de pilda Casa Doina".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Basescu LEspresso, #Basescu Berlusconi , #stiri externe