Le Figaro: Daca nu era executat, Ceausescu ajungea senator

Vineri, 13 Noiembrie 2009, ora 17:33
3357 citiri
Le Figaro: Daca nu era executat, Ceausescu ajungea senator

"Daca nu era executat in 1989, Nicolae Ceausescu ajungea senator", i-a spus ironic fostul procuror militar Dan Voinea jurnalistului francez Arielle Thedrel, care a publicat, vineri, in "Le Figaro", un articol intitulat "Memoria refulata a Romaniei".

In urma cu 20 de ani, sotii Ceausescu au fost impuscati dupa o parodie de proces care ramane un pacat originar al unei Romanii sarace in amintiri, scrie trimisul special al cotidianului francez in Romania, dupa o serie de interviuri. Dan Voinea povesteste despre executia sotilor Ceausescu, din decembrie 1989, afirmand ca moartea fostului dictator nu a folosit la nimic. "Nomenclatura a confiscat Revolutia. In haine noi, fostii comunisti detin in continuare puterea politica si economica", afirma fostul procuror militar.

Dosare ale Securitatii, disparute fara urma

In decembrie 1989, Ladislau-Antoniu Csendes avea 25 de ani. Acest muzicolog conduce, astazi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit lui, CNSAS-ul detine 90% dintre dosarele fostei securitati, adica 20 de kilometri de arhiva. Dupa ce prezinta amanuntit activitatea CNSAS din ultimii ani, jurnalistul de la "Le Figaro" il citeaza pe Marius Oprea, istoric si presedintele al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, despre care scrie ca "a sapat in gunoaiele comunismului".

Acesta isi afirma convingerea ca multe dosare ale fostei Securitati au disparut si ca Securitatea a avut mai multe dosare decat STASI - serviciile secrete est-germane. Despre activitatea institutiei pe care o conduce, Oprea sustine ca Institutul este "o agentie publica tratata precum un ONG".

Iliescu, un ideolog marxist fara remuscari

Revolutia l-a prins pe regizorul Cristian Munciu la Iasi, unde era jurnalist la o revista studenteasca. "La vremea respectiva, libertate insemna sa reusesti sa nu publici o poza cu Ceausescu", isi aminteste regizorul, care mai spune despre Revolutie ca este "un secret de familie". Toata lumea stie ce s-a intamplat cu adevarat, dar nimeni nu vorbeste despre asta.

"Le Figaro" mai scrie despre Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei si fost ministru pe vremea lui Ceausescu care si acum, la varsta de 79 de ani, "vorbeste precum un ideolog marxist fara remuscari. "In iunie 1990, a chemat minerii din Valea Jiului pentru a-i imprastia pe studentii adunati in Piata Universitatii din Bucuresti", scrie jurnalistul francez.

Despre Traian Basescu, Arielle Thedrel scrie ca la inceputul anilor '90, conducea Agentia romana de navigatie din Anvers, post pe care, la vremea respecitva, il puteau ocupa numai oamenii "siguri". In 2006, dupa ce a devenit presedinte, Basescu a condamnat public crimele comunismului, o premiera in Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania Le Figaro, #comunism Romania Le Figaro, #comunism Romania presa franceza , #stiri externe