Le Figaro: Pesimism asupra presedintiei franceze a UE

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 07:05
970 citiri
Le Figaro: Pesimism asupra presedintiei franceze a UE

Presedintia franceza nu a inceput inca. Francezii insa, o si inmormanteaza, comenteaza Le Figaro.

Doar 31% dintre ei ii acorda incredere lui Nicolas Sarkozy pentru a da un nou suflu constructiei europene aflate in impas dupa "nu"-ul irlandez la Tratatul de la Lisabona.

Asa indica rezultatele unui sondaj publicat in Les Echos, primul referitor la cele sase luni pe care Franta le va petrece in fruntea Celor 27.

In paralel, pentru 57% dintre persoanele intrebate, presedintele francez nu va reusi sa obtina rezultate si sa repuna Europa pe sine.

39% dintre cei intrebati il vad capabil sa duca la bun sfarsit un proiect ambitios pentru Europa, fata de 53% care au o parere contrara.

Mai ingrijorator insa pentru Palatul Elysee, 61% dintre francezi nu au incredere in capacitatea lui de favoriza cresterea economica.

Aceasta in conditiile in care, comenteaza Le Figaro, programul presedintiei franceze are ambitia de a gasi o cale de a contracara pretul ridicat al petrolulului si de a ameliora concret viata europenilor.

Suprinzator, respingerea nu se manifesta doar la categoriile populare - functionari si muncitori - de obicei mai nemultumiti de politica nationala, ci este considerabila si la simpatizantii de dreapta.

39% dintre ei nu cred ca masurile presedintiei vor da un impuls economiei europene.

71% dintre cei intrebati nu asteapta din partea Palatului Elysee o limitare a cresterii preturilor la materiile prime si la energie.

USA Today: Presedintele OPEC da vina pe SUA pentru petrolul scump

Presedintele OPEC, Chakib Khelil, a insistat ca producatorii de petrol nu vad nicio nevoie de marire a distributiei de petrol, punand preturile ridicate pe factori din afara controlului lor, cum ar fi presiunea mare a Statelor Unite asupra Iranului si dolarul american slab, relateaza USA Today.

In urma discutiilor cu tarile Uniunii Europene, Khelil sustine ca statele petroliere grupate in cartel pompeaza suficient petrol pentru satisfacerea actualei cereri, avand rezerve in stoc, precum si o extra-capacitate pe care o poate folosi.

Pretul petrolului a crescut la peste 138 de dolari barilul, in tranzactiile de marti, al mai putin de doi dolari de recordul titeiului, pe fondul dolarului in scadere, a tensiunilor din Orientul Mijlociu si a ingrijorarilor cu privire la intreruperea distributiei din Nigeria.

Oficialul OPEC a aratat cu degetul catre "criza creditelor si impactul care decurge de aici, al scaderii dolarului", dand vina si pe comercianti pentru faptul ca s-au indreptat catre pietele de marfuri, cum ar fi cea a petrolului, atunci cand nu au gasit castiguri bune in zone ca schimbul valutar.

Răsturnare de situație la Primăria Capitalei. Candidatul care ar avea cele mai multe șanse SONDAJ
Răsturnare de situație la Primăria Capitalei. Candidatul care ar avea cele mai multe șanse SONDAJ
Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Primăria Capitalei, edilul de la Sectorul 5, Popescu Piedone, ar câștiga cu 44%, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda Digi24 și...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#sondaj, #Sarkozy, #pesimism, #presedintie UE , #stiri externe