Le Monde: Rromii, indezirabili si in Franta

Luni, 04 August 2008, ora 07:12
1749 citiri
Le Monde: Rromii, indezirabili si in Franta

Indezirabili, in Franta ca si in alta parte in Europa, rromii alungati dintr-un bidonville in altul fac obiectul unor evacuari sistematice, scrie Le Monde.

Acesta permite sa fie inregistrata treptat toata comunitatea. La Lille, 70 de persoane au fost expulzate de pe terenul lor, saptamana trecuta. Alte 55 au fost expediate de la Sain-Etienne in Romania la 17 iulie.

In total, pana la sfarsitul lui august, circa 633 de rromi au fost evacuati din cea mai mare tabara din Franta, situata la Saint-Ouen, in Seine Saint-Denis, pe un teren unde urmeaza sa fie construite locuinte sociale.

Miercuri, 30 iulie a fost ultima zi oferita rromilor de la Saint-Ouen pentru a candida la un proiect de insertie.

Statul si colectivitatile locale au creat pe teritoriul comunei un "sat de insertie". Desi peste 300 de persoane si-au prezentat candidatura, acolo se vor putea instala cel mult o suta.

Serviciile sociale avertizeaza ca un sat de insertie nu poate primi mai mult de douazeci de familii, si ca ceilalti vor fi nevoiti sa plece.

Subprefectul zonei Saint-Denis, Olivier Dubaut, avertizeaza: "Nu vom tolera tabere improvizate".

In proiecte similare, numai 21 de familii au fost selectionate la Saint-Denis si 18 la Aubervilers.

"Lipseste vointa politica. Numai o sustinere financiara europeana ar permite realizarea unor proiecte de mai mare amploare", estimeaza Marie-Louise Mouket, responsabila a Pact Arim 93.

Aceasta asociatie de insertie prin cazare a fost insarcinata de primaria din Saint-Ouen sa efectueze o ancheta sociala.

Ea va permite prefectului sa aprecieze, dupa criterii lasate la discretia sa, familiile care au "vointa de a se integra in societatea franceza" pe plan profesional, scolar si lingvistic.

"Cei care nu corespund acestor criterii sunt obligate sa paraseasca teritoriul francez", afirma Dubaut.

In final, 400 de romi din Saint-Ouen sunt amenintati cu expulzarea, iar 94 s-au inscris la serviciile de imigrare pentru a pleca de bunavoie in Romania.

Potrivit Ministerului Imigratiei, suma ajutorului de intoarcere este mentinut la 300 de euro de adult. Dar la Saint-Etienne si la Saint-Ouen, romii afirma ca nu li s-au promis decat 150 de euro.

Oricum ar fi, cei mai multi nu vor sa plece in Romania. "Vrem sa ramanem in Franta. Dupa inchiderea taberei, vom merge in alta parte, nu vrem sa ne intoarcem in Romania, niciodata. Ce vrem? Sa avem dreptul sa lucram aici", declara Sorin Boti, 34 de ani, muncitor la drumuri, care traieste in tabara de la Saint-Rouen.

Plecati voluntar sau nu, nimic nu ii impiedica totusi sa ia autocarul pentru a se intoarce in Franta, noteaza Le Monde.

Asociatiile denunta sistematic absurditatea expulzarilor, pentru ca romii revin in Franta.

intre cele 55 de persoane plecate de la saint-Etienne la 17 iulie, doua au revenit deja in doua saptamani, potrivit unui responsabil al Retelei de Solidaritate cu Romii.

In aceasta zona, comunitatea roma ramane stabila de cinci ani, intre 250 si 300 de persoane.

Pentru a evita ca ei sa revina in Franta si sa beneficieze de mai multe ori de ajutorul de intoarcere umanitar, legea din 20 noiembrie 2007 prevede o fisare biometrica a beneficiarilor de ajutor de intoarcere.

Decretul de aplicare este inca in curs de pregatire.

In fapt insa, recensamantul a inceput. La Saint-Ouen, ancheta sociala - la care romii au participat masiv - constituie intr-adevar un fisier precis care va fi predat prefecturii: identitate, data intrarii in Franta, profil profesional, medical si scolar.

Un recensamant completat de dosarele Anaem care lucreaza in stransa colaborare cu politia. La Saint-Etienne, primaria arata deschis ca "obiectivul controalelor este de a inregistra intr-un fisier identitatile".

La Ales, romii beneficiari de ajutor de intoarcere au fost convocati de politie pentru luarea de amprente digitale, fotografii si prelevarea de saliva.

"Un caz de proxenetism a implicat minori si autoritatea judiciara a procedat in acest cadru la prelevari", precizeaza un consilier al Lui Hortefeux. Si el insista: fisarea biometrica nu se aplica numai r.

Cu toate acestea, in Franta, ca si in Italia, fisarea rromilor a inceput.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța îi cere Greciei un sistem de apărare antiaeriană pe care să-l folosească pe durata Jocurilor Olimpice
Franța a cerut să împrumute un sistem de apărare antiaeriană al Greciei pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit cotidianului elen "Kathimerini", citat de Politico.eu....
#Franta, #romi, #bidonville, #expulzari, #inregistrare, #identitati, #recensamant , #stiri externe