Limba romana continua sa fie boicotata in R. Moldova

Joi, 20 August 2009, ora 16:38
1784 citiri
Limba romana continua sa fie boicotata in R. Moldova
Foto: Timpul

Desi legislatia lingvistica a fost adoptata in urma cu 20 de ani, aceasta nu se aplica in toate sferele de activitate din R. Moldova, iar institutiile statului continua sa boicoteze limba romana, fara a fi sanctionate.

Pe strada, in magazinele centrale din capitala si din celelalte orase ale Republicii Moldova se vorbeste preponderent rusa. Panourile abunda de greseli gramaticale, multi tineri prefera rusismele, iar unii deputati nici macar nu cunosc limba statului pe care il conduc, scrie cotidianul Timpul.

Unicul organ guvernamental responsabil de respectarea legislatiei lingvistice - Departamentul de functionare a limbilor pe teritoriul RM - a fost desfiintat in 1994 si transformat in Departamentul pentru relatii interetnice, subordonat indirect Ambasadei Federatiei Ruse.

"Au fost adoptate niste legi bune privind functionarea limbii romane in RM, dar nu ne-a ajuns nici tact, nici tarie de caracter pentru a le implementa. De aici rezulta toate neimplinirile noastre. Pentru a realiza ceva, trebuie sa fii tu insuti convins de necesitatea a ceea ce faci. Noi nu am prea fost convinsi, am fost indecisi. Asta au simtit-o oponentii nostri si au interpretat legislatia asa cum au vrut ei", sustine Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii in primul guvern democrat al RM.

La randul sau, Oleg Serebrian, vicepresedinte PD, spune ca situatia lingvistica din R. Moldova nu s-a schimbat esential nici dupa 20 de ani.

"Este o perioada in care s-a realizat prea putin in aceasta directie. Autoritatile centrale niciodata n-au fost interesate s-o faca. Cunoscand foarte prost romana, au utilizat de cele mai dese ori ca limba de cancelarie rusa. La Presedintia RM, dar si in multe alte institutii importante, rusa a ramas ca limba de cancelarie si foarte multe documente se traduc prost in romana", a spus Serebrian.

Potrivit lui Iurie Leanca, deputat PLDM, sunt foarte multe de schimbat, tinand cont de felul cum vorbesc limba romana copiii, elevii, dar si maturii. El afirma ca sunt deficiente de exprimare si carente.

"Statul n-a intreprins nimic pentru imbunatatirea situatiei limbii romane. Nici sistemul de invatamant nu si-a pus acest obiectiv. Cei care absolvesc scolile, liceele trebuie sa vorbeasca mult mai corect. Eu nu sunt pedagog si nu cred ca trebuie sa invatam doar gramatica foarte sofisticata a limbii romane. Din pacate, din lipsa unui mediu adecvat, tinerii prefera rusismele. Eu as insista si asupra reformularii denumirii limbii de stat - nu moldoveneasca, ci romana", a declarat Iurie Leanca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#limba romana Moldova, #limba romana boicotata, #Republica Moldova limba romana , #stiri externe