Londra isi retrage soldatii din Irak, in 2009

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 09:30
937 citiri
Londra isi retrage soldatii din Irak, in 2009

Marea Britanie va incepe in martie 2009 retragerea celor peste 4.000 de soldati desfasurati in Irak, dintre care numai 400 de miliari vor ramane in zona dupa jumatatea anului 2009.

Mai multe mii de militari americani vor inlocui trupele britanice si vor ocupa bazele lor de pe aeroportul din Basra, localitate situata in sudul Irakului, a anuntat miercuri cotidianul britanic The Times citat de Reuters.

Planurile pentru retragerea celor 4.100 de soldati britanici sunt avansate, desi un acord privind statutul fortelor nu a fost inca incheiat cu Guvernul irakian, potrivit The Times.

Fostul premier britanic Tony Blair a fost cel mai puternic aliat al presedintelui american George W. Bush in timpul invaziei Irakului din martie 2003, care l-a inlaturat de la putere pe Saddam Hussein. Londra a participat cu 45.000 de militari la forta internationala condusa de americani, dar Blair a pierdut astfel increderea populatiei.

In luna octombrie, ministrul apararii John Hutton a declarat ca trupele britanice sunt pe punctul de a-si incheia misiunea in Irak la inceputul anului viitor.

Generalul american David Petraeus a afirmat marti ca violentele din Irak au scazut in ultimele saptamani la cel mai mic nivel de la jumatatea anului 2003 si ca securitatea este mai putin fragila decat inainte, desi situtia risca in continuare sa se schimbe.

Si cotidienele britanice The Guardian si The Daily Mail, citate de AFP, au anuntat miercuri ca Guvernul britanic pregateste retragerea pana in iunie 2009 a trupelor din Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
Tony Blair va avea statuie în Kosovo. Fostul premier este considerat un idol de etnicii albanezi
În timp ce sculptorul Agon Qosa făcea ultimele retuşuri la o statuie a lui Tony Blair, el se gândea la ceea ce a făcut fostul premier britanic pentru Kosovo în urmă cu un sfert de secol....
Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Țara în care tutunul ar putea să dispară în viitor. Tabagismul este considerat principala cauză a morţii evitabile
Regatul Unit ar putea deveni treptat o ţară fără tutun. Deputaţii dezbat marţi, 16 aprilie, un proiect de lege conform căruia tinerilor în vârstă de până la 15 ani din prezent să nu li...
#soldati Irak, #Marea Britanie, #tony blair, #militar , #stiri externe