Lukasenko: Rusia dorea sa amplaseze rachete in Belarus

Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 17:45
944 citiri
Lukasenko: Rusia dorea sa amplaseze rachete in Belarus

Rusia a sugerat posibilitatea amplasarii unor rachete pe teritoriul belarus in replica la amplasarea scutului american in Cehia si Polonia, a anuntat, vineri, presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko.

Lukasenko a declarat pentru Wall Street Journal ca si daca Moscova renunta la planul de amplasare de rachete Iskander, Belarusul ar examina posibilitatea de a le cumpara, relateaza Reuters.

"Chiar daca Rusia nu va respecta aceasta promisiune, le vom cumpara pentru noi. Acum nu dispunem de fonduri, insa intentionam sa facem acest lucru, si va spun un secret acum, sa cumparam aceste arme", a declarat Lukasenko, citat de Wall Street Journal.

Belarusul a reununtat la armele nucleare sale din perioada sovietica in anii '90, dupa caderea URSS-ului, si, initial, sugerase ca este dispus sa permita amplasarea de armamentent rus, daca Kemlinul ii cere acest lucru. Insa nu s-a facut nicio precizare cu privire la rachetele Iskander.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro ca Mosocova este dispusa sa renunte la planul de amplasare a unor rachete in Kaliningrad, daca Washingtonul renunta la instalarea scutului antiracheta in Cehia si Polonia.

Medvedev a declarat ca prima reatie a viitoarei administratii americane a presedintelui ales Barack Obama a fost "incurajatoare" si ca Rusia este pregatita pentru negocieri.

Lukasenko a fost acuzat de tarile occidentale ca incalca drepturile omului inca de la jumatatea anilor '90, insa incearca, de mai bine de un an, sa amelioreze relatiile cu Occidentul.

UE a ridicat in octombrie interdictia pentru Lukasenko de a intra pe teritoriul comunitatii europene, dupa ce justitia belarusa i-a eliberat pe ultimii detinuti politici din inchisori. Insa despre alegerile legislative din septembrie organizate in aceasta tara, monitorizate de observatori occidentali, s-a spus ca au respectat la minim standardele internationale pentru un scrutin democratic.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Aleksandr Lukasenko, #Belarus, #Rusia, #SUA, #Cehia, #Polonia, #Dmitri Medvedev, #rachete, #amplasa, #teritoriu , #stiri externe