Marea Britanie: teste pentru detectarea apei potabile contaminate

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 11:12
1105 citiri
Marea Britanie: teste pentru detectarea apei potabile contaminate

Rezervele de apa potabila din Marea Britanie vor fi testate, pentru a semnala prezenta unor substante chimice, dorita temerilor ca apa ar fi contaminata de cantitatea mare de medicamente deversate in ea.

Guvernul Britanic a inscarcinat oameni de stiinta cu testarea apelor in punctele in care este extrasa pentru consum casnic. Ei vor testa si apa potabila dupa ce a fost supusa tratamentului chimic.

Proiectul-pilot va incepe anul viitor, si va fi semnalata prezenta a 5 dintre cele mai comune si mai periculoase substante. Expertii se vor intalni saptamana viitoare pentru a decide care substante vor fi cautate si unde va fi apa testata. O sursa a declarat ca testele se vor desfasura pe raul Tamisa pentru ca este apa care aprozivioneaza zona cea mai dens populata a tarii.

Substantele din medicamentele ce trateaza cancerul reprezinta principalul motiv ingrijorare, deoarece in momentul in care parasesc corpul uman sunt aproape nealterate si patrund in sistemul de canalizare. Ele sunt extrem de toxice, se divolva in apa si sunt greu de distrus de tratamentele pentru apa conventionale.

Aproape 50 dintre aceste droguri sunt recomandate de catre medici pacientilor britanici iar cercetatorii se tem ca ar putea avea si un efect advers: mici concentratii din aceste medicament, combinate, devin otravitoare cand sunt absorbite impreuna cu apa potabila, informeaza The Independent.

Deasemenea, daca substantele intra in apa in concentratii mici, ele nu afecteaza adultii insa prezinta un risc pentru copii nenascuti, sensibili la aceste medicamente, care impiedica diviziunea celulelor.

Testele vor fi efectuate de Defra's Central Science Laboratory, din York. Legislatia europeana prevede testarea apei pentru detectarea a 50 de substante toxice, insa nu se refera la ingrediente active din medicamente.

"Nu exista nicio dovada ca apa ar fi contaminata, insa cel putin teoretic exista acest risc. Concentratiile mici de substante toxice nu pot afecta adultii, insa embrionul uman, aflat in interiorul femeii este afectat de consumul de apa potabila contaminata", arata Dr. Johnson, de la Centru de Ecologie si Hidrologie din Wallingford, Oxfordshire.

Se estimeaza ca in fiecare an cantitatea de medicamente folosite pentru tratatera cancerului creste in fiecare an cu 10%, iar acestea devin de la an la an tot mai puternice, avand in vedere ca se incearca minimizarea efectelor adverse.

"Nimeni nu contesta binefacerile pe care le aduc medicamentele care trateaza cancerul, insa nu trebuie sa ignoram efectul pe care le au asupra mediului", adauga Dr. Johnson.

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#apa, #potabila, #Marea Britanie, #substante, #toxice , #stiri externe