Margaret Thatcher lupta cu dementa senila

Duminica, 24 August 2008, ora 17:06
5132 citiri
Margaret Thatcher lupta cu dementa senila

Fostul premier al Marii Britanii, Margaret Thatcher, ramasa in istorie sub numele de "Doamna de Fier, poarta o confruntare dramatica cu boala cu care a fost diagnosticata in urma cu cativa ani, dementa senila.

Fiica fostului premier Margaret Thatcher publica in cartea sa de memorii amanunte despre lupta mamei sale cu aceasta boala. Cartea lui Carol Thatcher, "A Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir", este prezentata in serial in "Mail on Sunday" si releva episoade tragice din viata Doamnei de Fier, de dupa anul 2000, scrie Cotidianul.

Cunoscuta pentru memoria sa extraordinara si pentru capacitatile sale intelectuale, Margaret Thatcher a inceput sa lupte cu boala in urma cu opt ani, cand a dovedit pentru prima oara pierderi de memorie care au speriat-o pe fiica sa.

Carol spune ca "aproape a cazut de pe scaun" cand a auzit-o pe mama sa confundand doua momente istorice importante, conflictele din Bosnia si insulele Falkland. "Avea 75 de ani, dar intotdeauna o percepusem ca o persoana fara varsta si 100% indestructibila, ca fierul".

Moartea sotului Doamnei de Fier, sir Denis, in 2003 din cauza unui cancer de pancreas, "a fost ingrozitoare" pentru mama ei, povesteste Carol. "Nu in ultimul rand din cauza ca dementa sa insemna ca uita de fiecare data ca a murit. Trebuia sa ii tot dau aceasta veste proasta, din nou si din nou. De fiecare data cand realiza in sfarsit ca si-a pierdut sotul cu care traise mai mult de 50 de ani se uita la mine cu tristete si spunea: 'Oh! Am fost toti alaturi de el?'", mai arata Carol in cartea sa de memorii.

"Asta e problema cu dementa: cei care sufera de aceasta boala arata si se comporta la fel, dar sub exteriorul familiar se intampla ceva cu totul diferit. Se afla in alta lume, in care nu poti sa intri", arata fiica fostului premier. In zilele cele mai proaste, mama sa "de-abia isi mai aminteste inceputul propozitiei atunci cand ajunge la sfarsitul ei".

Lady Thatcher, care a fost premier al Marii Britanii intre 1979 si 1990, a suferit o serie de atacuri cerebrale in 2002, moment in care doctorii au sfatuit-o sa nu mai tina discursuri publice.

Acum in varsta de 82 de ani, ea reprezinta in continuare un model pentru Partidul Conservator, al carui lider, David Cameron, s-a angajat, daca va deveni premier, sa fie "la fel de radical ca Margaret Thatcher in privinta reformelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu, mesaj de solidaritate cu Israelul: "Condamnăm cu fermitate acest atac"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România condamnă cu fermitatea atacul lansat de Iran împotriva Israelului. ”Susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor sǎi”,...
#Margaret Thatcher, #dementa senila, #premier, #Doamna de fier , #stiri externe