Marian Lupu, necunoscutul alegerilor anticipate din R. Moldova

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 13:43
1459 citiri
Marian Lupu, necunoscutul alegerilor anticipate din R. Moldova

La aproape trei saptamani de la retragerea lui Marian Lupu din Partidul Comunistilor, analistii si presa de la Chisinau inca mai fac eforturi sa inteleaga acest eveniment si, mai ales, implicatiile sale pentru rezultatele alegerilor legislative anticipate de peste o luna.

O intrebare la care toata lumea incearca sa gaseasca raspuns este daca fostul presedinte al Parlamentului a devenit intr-adevar un politician de opozitie dupa ce s-a retras din Partidul Comunistilor sau este doar un proiect al acestora in perspectiva alegerilor anticipate.

Un alt aspect comentat pe larg este de la cine va lua de fapt voturi noul Partid Democrat condus de Lupu, care si-a promovat propria echipa in fruntea listei electorale: de la cele trei formatiuni liberale care au intrat in Parlament sau de la Partidul Comunistilor?

Marian Lupu declara public ca nu este un proiect al comunistilor, ci, din contra, este "marea lor bataie de cap" si da asigurari ca in noul Parlament nu va vota un presedinte comunist.

Intr-un interviu publicat vineri de saptamanalul Timpul de dimineata, Lupu spune ca a fost folosit de comunisti ca un blazon credibil pentru a promova ideea apropierii de Europa si critica modul de functionare a Partidului Comunistilor, sustinand ca plenarele si congresele formatiunii sunt niste farse si adunari formale cu scenarii regizate din timp, iar evenimentele postelectorale din aprilie au demonstrat ca PCRM este foarte vulnerabil.

Expertul si analistul Nicu Popescu, cercetator la Londra in cadrul Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR), sustine ca situatia este usor paradoxala: "cu cat mai anticomunist va fi Lupu, cu atat mai rau va fi pentru opozitia liberala, si cu cat mai stanga-centrist este Lupu in campanie, cu atat mai rau va fi pentru Partidul Comunistilor".

"Dilema e urmatoarea: fie Lupu devine un jucator de opozitie credibil si atunci erodeaza partial baza electorala a celorlalte partide de opozitie, fie Lupu joaca pe centru-stanga, cu un mesaj nu la fel de articulat si transant ca al celorlalte partide de opozitie si atunci isi construieste baza electorala pe centru-stanga fara a fura prea mult de la opozitia actuala.

Deci, cu cat mai anticomunist va fi Lupu, cu atat mai rau va fi pentru opozitia liberala, si cu cat mai stanga-centrist este Lupu in campanie, cu atat mai rau va fi pentru Partidul Comunistilor", sustine Nicu Popescu pe blogul sau.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegeri anticipate Republica Moldova, #Marian Lupu , #stiri externe