Marile evenimente din 2013: Cine a scris istorie anul acesta

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 15:16
2911 citiri
Marile evenimente din 2013: Cine a scris istorie anul acesta
Foto: Arhiva

Anul 2013 s-a remarcat prin cateva evenimente deosebite. Interesant este faptul ca in centrul lor au stat personalitati, si nu grupuri si miscari, asa cum s-a intamplat in anii precedenti.

Conform unei analize publicate de CNN, printre cei care vor ramane in mintea intregii lumi se numara Edward Snowden, Papa Francisc si noul presedinte al Iranului, Hassan Rouhani.

Edward Snowden

Fostul angajat al serviciilor secrete americane a prezentat pe larg adevarata dimensiune a supravegherii intregii lumi de catre NSA (National Security Agency). El a plecat de la fostul loc de munca luand sute de mii de documente, dezvaluind modul in care agentia americana opereaza.

Aceste dezvaluiri au aratat faptul ca nimeni nu mai poate avea secrete in era tehnologiei, nici macar marii lideri ai lumii. A fost cu adevarat o supriza sa aflam ca si Angela Merkel a avut mereu telefonul ascultat de catre americani. Semnalul de alarma tras de Snowden poate fi o prima masura a evitarii unei lumi in care totul este urmarit de o autoritate suprema.

Papa Francisc

Ales in luna martie, noul Papa este primul care nu vine din Europa, situatie care nu a mai fost inregistrata timp de aproape 1.300 de ani. Papa Francisc a adus multe noutati, el deplangand obsesia Bisericii Catolice fata de homosexualitate, avort si contraceptie.

In schimb, el i-a indemnat pe credinciosi sa lupte impotriva inegalitatii si saraciei. In plus, noul Papa a refuzat sa accepte beneficiile materiale ale functiei sale, dorind sa traiasca simplu, ca orice om de rand.

Hassan Rouhani

Noul presedinte al Iranului a deschis un nou capitol in relatia tarii sale cu lumea intreaga. Tonul folsit de el este unul mai conciliant fata de cel al predecesorilor, acesta facand si un prim pas in negocierile privind programul nuclear iranian.

Totusi, in Iran, cuvantul final il are liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei. De aproximativ 20 de ani, Iranul are de infruntat sanctiuni internationale dure, iar schimbarea pare a fi fost dictata de Ayatollah. Drept recompensa, marile puteri sunt dispuse sa mai reduca din sanctiunile impuse Iranului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#papa francisc edward snowden, #sanctiuni Iran program nuclear, #nsa angela merkel , #stiri externe