Marinari eliberati dupa mai mult de 4 ani de piratii somalezi: Au fost fortati sa manance sobolani

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 12:18
15348 citiri
Marinari eliberati dupa mai mult de 4 ani de piratii somalezi: Au fost fortati sa manance sobolani
Foto: captura video YouTube

26 de marinari au fost recent elberati de piratii somalezi, dupa ce au fost tinuti ostatici mai bine de patru ani. In tot acest timp, au facut orice pentru a supravietui, traind la limita subzistentei si mancand inclusiv sobolani, a povestit unul dintre marinari.

Arnel Balbero, unul dintre marinarii eliberati, a povestit pentru The Guardian ca el si restul ostaticilor primeau foarte putina apa si ca nu o data au mancat sobolani, doar pentru a ramane in viata: "Mancam orice, chiar daca nu ne placea; ti-era foame, mancai. Mancai si sobolani".

Abia eliberat, inca bulversat, marinarul a povestit ca se simte "ca un zombi" si ca inca nu stie cum sa-si ia viata de la capat. Imaginile surprinse in momentul eliberarii marinarilor arata mai multi barbati coplesiti de ceea ce li se intampla, plangand si razand in acelasi timp.

Marinarii au fost eliberati dupa ce s-a platit o recompensa de 1,5 milioane de dolari, o echipa internationala de mediatori ocupandu-se de acest caz.

Echipajul capturat in 2012 (cand unul dintre marinari a fost ucis) este format din marinari din Vietnam, Taiwan, Cambodgia, Indonezia, China si Filipine, care se aflau la bordul unui vas taiwanez. Dupa capturare, nava s-a scufundat.

Cei 26 de marinari urmeaza sa fie repatriati, a anuntat John Steed, cel care a coordonat misiunea de eliberare a ostaticilor. Potrivit acestuia, marinarii au o stare de sanatate "rezonabila" tinand cont de conditiile deplorabile in care au trait timp de 4 ani si jumatate.

In perioada petrecuta in captivitate, doi marinari s-au imbolnavit si au murit.

Amenintarea constituita de piratii somalezi este inca prezenta, chiar daca acestia nu mai prezinta pericolul de acum cativa ani. Numarul atacurilor s-a micsorat de cand la bordul navelor ce traverseaza zona de coasta a Somaliei a inceput sa existe paza (inarmata) si de cand fortele navele ale UE patruleaza in zona.

In general, atunci cand piratii au reusit sa captureze oameni, a fost vorba despre personal de pe navele comerciale sau de familii instarite aflate la bordul iahtului propriu.

Statisticile din urma cu trei ani aratau ca piratii somalezi provoaca anual pierderi de 18 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#marinari eliberati pirati somalezi, #ostatici eliberati somalezi mancat sobolani, #pirati somalezi ostatici , #stiri externe