Membrii NATO promit militari pentru securitatea alegerilor afgane

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 07:52
783 citiri
Membrii NATO promit militari pentru securitatea alegerilor afgane
Foto: AP

Statele membre NATO si-au luat joi angajamentul sa desfasoare suficienti militari pentru a garanta desfasurarea in siguranta a alegerilor prezidentiale din Afganistan, prevazute la 20 august.

"Statele membre NATO si partenerii lor din Afganistan si-au luat angajamentul ferm sa sprijine cu fortele necesare alegerile din luna august" din aceasta tara, a declarat Jaap de Hoop Scheffer in prima zi a reuniunii de la Cracovia a ministrilor apararii din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

"Aceste alegeri reprezinta o prioritate strategica atat pentru poporul afgan, cat si pentru comunitatea internationala si, deci, pentru NATO", a adaugat Scheffer, citat de AFP, preluata de NewsIn.

Secretarul general a subliniat ca nu este vorba numai despre suplimentarea trupelor si a insistat asupra caracterului civil al actiunii internationale din Afganistan.

"Avem nevoie de intariri si in plan civil" si "de mai multa sustinere pentru imbunatatirea guvernarii si pentru infiintarea institutiilor", a adaugat Scheffer. El a afirmat ca unul dintre subiectele discutate joi a fost acela ca NATO nu isi poate "permite luxul unui esec in Afganistan".

"Instabilitatea intr-o regiune deja foarte instabila, un refugiu pentru terorismul international, si suferintele poporului afgan, inseamna deja prea mult", a precizat Scheffer.

Cei 25 de aliati ai Statelor Unite din cadrul NATO, sub presiunea Washingtonului de a face mai mult in Afganistan, nu au anuntat totusi masuri precise in timpul reuniunii ministeriale informale care se va incheia vineri.

Numai Germania si Italia au anuntat in aceasta saptamana ca vor trimite 600, respectiv 500 de soldati in plus in regiunile din nordul si vestul Afganistanului, zone pe care le controleaza cele doua state europene.

Purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a declarat ca deciziile altor state din Alianta se vor concretiza pana la summitul de la inceputul lunii aprilie, care va avea loc la Strasbourg, in Franta, si la Kehl, in Germania, si care va marca implinirea a 60 de ani de functionare a NATO.

In conditiile in care Afganistanul intra intr-o perioada electorala cu un grad ridicat de risc, noua administratie americana a presedintelui Barack Obama a autorizat marti desfasurarea a 17.000 de militari in plus in sudul tarii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#NATO trupe Afganistan, #Obama soldati Afganistan , #stiri externe