Mijloacele de transport ale Primariei Chisinau, sub sechestrul Justiei moldovene

Marti, 04 Martie 2008, ora 21:37
701 citiri
Mijloacele de transport ale Primariei Chisinau, sub sechestrul Justiei moldovene

Unitatile de transport ale Primariei Chisinau au intrat, incepand de marti, sub sechestrul Ministerului Justitiei din Republica Moldova pe motiv ca municipalitatea nu a asigurat apartamente pentru 139 de solicitanti, care, potrivit unor surse neoficiale din Primarie, ar fi, majoritatea, politisti si judecatori, informeaza NewsIn.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca (foto), avertizeaza ca ar putea fi pus sechestru inclusiv pe intreg transportul public municipal, ceea ce ar periclita circulatia in municipiul Chisinau.

Pe de alta parte, decizia, spune primarul, este atacabila si va fi contestata in justitie. "Nu este admisibil sa se procedeze in felul acesta cu municipalitatea", a declarat Chirtoaca.

Cele 139 de decizii judecatoresti neexecutate de catre Primaria Chisinau dateaza din 1995 si pana in prezent, in timp ce actuala echipa este in fruntea capitalei doar din vara anului 2007.

"Nu poti rezolva o asemenea problema timp de jumatate de an, este nevoie de o suma imensa pentru noi - sapte milioane dolari, pe care nu-i putem aloca imediat din bugetul local. Aceste categorii sociale trebuie sa primeasca spatiul locativ, dar trebuie sa se tina cont si de realitati.

Daca ceea ce nu s-a facut timp de 13 ani se doreste a fi rezolvat timp de sase luni, eu nu cred ca exista vreo primarie sau vreun stat in lume care poate sa rezolve asa ceva", a explicat Dorin Chirtoaca.

Ministerul Justitiei a trimis, pe 20 februarie, un document care informa in legatura cu decizia de a lua masuri pentru a asigura aplicarea unor hotarari privind atribuirea unor spatii locative pentru diverse persoane pe adresa Primariei municipiului.

"Executorul judecatoresc a decis aplicarea unor masuri prin care sa asigure executarea de catre Primarie a documentelor executorii existente privind acordarea spatiilor locative", se arata in document.

Primarul Dorin Chirtoaca spune ca nu este foarte clar ce urmeaza sa se intample.

"Acest sechestru ar putea presupune nepermiterea vanzarii unitatilor de transport, dar ar putea prevedea si nepermiterea utilizarii acestora", sustine primarul din Chisinau.

In gestionarea Primariei municipiului Chisinau se afla parcul urban de autobuze, cu 118 unitati de transport, parcul urban de troleibuse, cu 286 de unitati, si aproximativ 100 de automobile de serviciu. Dintre acestea, zece sunt in serviciul direct al Primariei, celelalte apartinand directiilor subordonate.

Primarul liberal Dorin Chirtoaca a obtinut mandatul in urma scrutinului local din 2007, unde l-a avut contracandidat pe candidatul Partidului Comunistilor, Vasile Ursu, care detinuse anterior functia de primar in exercitiu al Chisinaului.

Alegerile pentru Chisinau sunt considerate de catre analistii din Republica Moldova un barometru al opiniei publice, iar faptul ca Partidul Comunistilor a pierdut Primaria Chisinau, dar si conducerea mai multor raioane la alegerile din 2007 a fost perceput ca o amenintare pentru aceasta formatiune, in perspectiva alegerilor parlamentare din 2009.

Opozitia a preluat o Primarie cu datorii mari, cu un sector termoenergetic problematic si cu relatii tensionate cu structurile centrale ale statului si intreprinderile municipale, controlate de autoritatile comuniste.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #dorin chirtoaca, #transport, #sechestru, #ministerul justitiei , #stiri externe