Ministrul moldovean de Externe se afla la Moscova

Joi, 29 Mai 2008, ora 13:57
832 citiri
Ministrul moldovean de Externe se afla la Moscova

Seful diplomatiei moldovene, Andrei Stratan, se afla in vizita de lucru la Moscova, la invitatia omologului sau rus, Serghei Lavrov, informeaza un comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau.

In comunicat se mentioneaza si faptul ca pe agenda discutiilor figureaza si procesul de reglementare transnistrean.

"In cadrul vizitei va fi abordat intregul spectru de chestiuni ale relatiilor bilaterale, inclusiv colaborarea comercial-economica, extinderea cadrului juridic si cooperarea umanitara. Agenda intrevederilor va cuprinde si subiectele referitoare la procesul de reglementare a diferendului transnistrean, conlucrarea in cadrul CSI si a altor organizatii internationale", informeaza comunicatul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

Vizita sefului diplomatiei moldovene la Moscova intervine in conditiile in care la Chisinau se afla o delegatie a Comitetului pentru relatiile cu Comunitatea Statelor Independente, organizatie formata din fostele republici sovietice, cu exceptia balticilor, si pentru relatiile cu diaspora din Duma de Stat, condusa de presedintele ei, Aleksei Ostrovski.

Acesta s-a intalnit cu presedintele Vladimir Voronin, cu presedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu liderii grupurilor parlamentare, iar joi va merge la Tiraspol, unde se va intalni cu liderul regiunii, Igor Smirnov, si cu presedintele legislativului local, Evgheni Sevciuk.

Acest comitet al Dumei de Stat a organizat, dupa proclamarea independentei Kosovo, audieri parlamentare in problema republicilor nerecunoscute din spatiul postsovietic, propunand masuri de consolidare a relatiilor cu teritoriile separatiste din Georgia.

Aleksei Ostrovski a salutat recenta adoptare la Chisinau a Conceptiei securitatii nationale, care are ca piatra de temelie neutralitatea permanenta a Republicii Moldova.

Legea, adoptata in Parlament inainte de reuniunea premierilor din CSI de saptamana trecuta, a fost promulgata de presedintele Voronin in ajunul vizitei parlamentarului rus.

"Neutralitatea Moldovei este un beneficiu in primul rand pentru Moldova si pentru poporul moldovenesc si ma bucur foarte mult ca cei din conducerea de la Chisinau inteleg ca interesul Republicii Moldova este in apropierea de Rusia, in instituirea unor relatii de parteneriat cu Federatia Rusa.

In acest sens speram ca intr-o anumita perspectiva va fi posibila iesirea Moldovei din GUAM" a afirmat deputatul rus.

Vizita lui Ostrovski la Chisinau este a doua a unui parlamentar rus de rang inalt in luna mai, dupa ce in urma cu zece zile Republica Moldova a fost vizitata de presedintele Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Mironov.

Pe dimensiunea executiva, premierul Zinaida Greceanii s-a intalnit vineri cu noul premier rus Vladimir Putin, in cadrul unui summit CSI desfasurat la Minsk si a fost invitata de catre Putin intr-o vizita oficiala la Moscova.

Duminica, Vladimir Voronin a fost felicitat de doua ori cu ocazia zilei de nastere de catre presedintele rus, Dmitri Medvedev atat printr-un mesaj scris cat si telefonic.

Medvedev isi exprima, in mesaj, speranta ca dialogul bilateral "va servi unei si mai active deschideri a potentialului solid al cooperarii bilaterale si va contribui la fortificarea stabilitatii in regiune".

Voronin urmeaza sa-i intalneasca pe presedintele si premierul de la Moscova, Dmitri Medvedev si Vladimir Putin, in cadrul reuniunii CSI preconizate pentru 5-6 iunie la Sankt-Petersburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Zelenski, din nou pe linia frontului. Președintele Ucrainei a decorat militari care luptă în regiunea Donețk FOTO VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a vizitat vineri, 19 aprilie, trupele în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a sporit ofensiva în ultimele luni, relatează...
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Andrei Stratan, #vizita, #Moscova, #deputat, #Voronin, #diplomatie , #stiri externe