Mircea Snegur: Fara Romania, R. Moldova nu ar fi tinut piept Transnistriei

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 15:03
3666 citiri
Mircea Snegur: Fara Romania, R. Moldova nu ar fi tinut piept Transnistriei
Foto: Infor-prim.md

Romania ar fi intervenit decisiv in favoarea Republicii Moldova in timpul razboiului cu Transnistria, potrivit primului presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a facut aceasta declaratie incendiara sugerand schimbarea puterii de la Chisinau si, totodata, apropierea fata de Bucuresti.

"Daca nu ar fi existat sprijinul Romaniei, Republica Moldova nu ar fi tinut piept in conflictul de pe Nistru. Mai mult nu divulg. Concluziile le trageti singuri. Noi, dupa aceea, am avut posibilitatea sa achitam acest sprijin, tot intr-un mod foarte interesant.

Istoria trebuie sa fie cunoscuta si cred ca deja unele lucruri pot fi divulgate. Noi am avut intreaga sustinere din partea conducerii de atunci a Romaniei", a declarat Snegur, citat de Unimedia.md.

Cel care a fost primul presedinte al Republicii Moldova a facut aceste declaratii la sediul Academiei de Stiinte Economice din Chisinau, in cadrul ceremoniei de lansare a cartii "Atitudini in ani de rastriste", scrisa de primul sef de Guvern al Republicii Moldova, fostul prim-ministru Valeriu Muravschi.

Razboiul din Transnistria a avut loc in 1992, conflictul propriu-zis izbucnind dupa ce presedintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, a autorizat interventia militara moldoveneasca impotriva separatistilor transnistreni care atacasera localitati din stanga Nistrului loiale Chisinaului.

Republica Moldova a suferit pierderi umane importante in acest conflict, separatistii transnistreni beneficiind de sprijinul fostei Armate sovietice a XIV-a aflate in Transnistria. Romania nu a recunoscut pana in prezent vreun fel de implicare directa in acest conflict.

In continuarea discursului sau de vineri seara, Mircea Snegur a comentat cartea lansata: "Aceasta carte demonstreaza ca istoria contemporana a Republicii Moldova nu a inceput cu anul 2001, odata cu venirea comunistilor la putere, asa cum le place sa afirme, ci a inceput la inceputul anilor 90.

Un rol important in acea perioada l-a jucat Guvernul lui Muravschi. El a dat startul reformelor economice, colaborarii cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar. Desigur, am fost prea romantici crezand ca perioada de tranzitie va fi una scurta si in curand vom avea economie libera, de piata".

La randul sau, Valeriu Muravschi, referindu-se la evenimentele despre care povesteste in carte, a spus ca primii oficiali moldoveni nu aveau experienta si le-a fost foarte complicat, dar ca au fost printre ei oameni patrioti: "Au trecut aproape 20 de ani, dar, cu parere de rau, constatam ca nu am avansat. Liderii aparuti astazi sunt mai maturi. Cel putin printre ei nu este Iurie Rosca".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania sprijin Moldova Transnistria, #Romania Moldova razboi Transnistria, #Mircea Snegur ajutor Romania , #stiri externe